Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoláda se vyrábí z kvašených a pražených zrnek kakaovníku. Semena jsou ukrytá v tobolkách - bobech. Produkt výroby kakaových bobů se nazývá čokoláda - je to směs kakaové sušiny a kakaového másla v různých poměrech.

Čokoláda má velmi mnoho způsobů zpracování. Jedním z nich je robustní plněná čokoláda, plněná šťavnatou pistáciovou náplní. Kromě kvalitní čokolády obsahuje také mleté datle, sezamovou pastu tahini a mnoho dalších ingrediencí, které jsou výrobním tajemstvím. Pokud jste čokoládu někdy ochutnali a pamatujete si lahodný pocit v ústech, můžete ji zkusit doma sami připravit.

Jak připravit dubajskou čokoládu

Základem je opravdu kvalitní čokoláda, žádná čokoláda na vaření:

  • Připravíme si formu na čokoládu nebo malou silikonovou formu. Pokud ji nemáme, vytvoříme formu z 2–3 vrstev alobalu ve tvaru destičky.
  • Náplň tvoří rozemleté nesolené pistácie a kadaif - jemné těstovinové vlasy, které osmahneme na másle a pokrájíme (pokud již nejsou osmažené předem).
  • Kadaif smícháme s mletými pistáciemi a podle chuti přidáme tahini pastu a mleté datle, které dají čokoládě sladkost (ale můžeme je vynechat).
  • Ve vodní lázni rozpustíme 5–6 tabulek 70% hořké čokolády. Polovinu nalijeme do formy a necháme ji ztuhnout v chladu.
  • Pistáciovou pastu natřeme na destičku a zalijeme ji druhou polovinou čokolády. Formu vložíme do ledničky a necháme ji ztuhnout.

Dubajská čokoláda je báječně křupavá. K její přípravě se dá použít i mléčná nebo bílá čokoláda, kandované ovoce, kousky pistácií. Pokud chceme čokoládu darovat, musíme ji předem temperovat, aby neztratila svou křupavost a barvu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky