Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dubnu už jaro začíná naplno, i když počasí bývá hodně nestálé. Přesto se příroda probouzí už i na horách. Všechno raší, líhnou se ptáčata, rodí mláďata, všude kypí život. Toho využívaly i naše babičky ve svých kuchyních.

Všudypřítomnou zeleň a bylinky využijeme nejen do zdravých pokrmů, ale můžeme je i konzervovat. Léčivé vlastnosti bylin pak můžeme využívat po zbytek roku, protože sezóna většiny z nich trvá jen krátce. Některé roky vyjde velikonoční období na duben, to pak je hodování bohatší. Začínají polní práce i na zahrádkách. Čerstvá zelenina a "mladé" maso jarnímu jídelníčku vévodí. Koncem dubna už při hezkém počasí kvetou pampelišky, podběl i jiné bylinky. Babičky je uměly zpracovat a i my se to učíme podle nich.

Jarní polévky

Polévky z jarní zeleniny a bylinek jsou většinou jednoduché a rychlé.  Bylinky osmahnuté na trošce tuku a povařené předají polévce barvu i chuť. Polévky nemusí být zahuštěné jen jíškou, babičky používaly i ovesné vločky, pohanku, jáhly a další obiloviny. 

Jarní masité pokrmy

Na vsích se rodila jehňata, kůzlata a telata, jejichž jemné a chutné maso bylo vítaným zpestřením jídelníčku, jakmile dorostla jateční váhy. Také mladá kuřata a holoubata byla v oblibě. Mnoho z těchto dobrot se dostávalo i do měst na trhy.

Jarní zavařeniny

Léčivé sirupy z bylin začínají sezónu zavařování, lze je připravit z listů kopřiv nebo jitrocele. Babičky to moc dobře věděly a plně byliny využívaly k prospěchu celé rodiny.

Pokrmy z kopřiv

Kopřivy rostou všude a v tomto období mají největší účinky. Mladé kopřivy babičky přidávaly nejen do nádivky, ale vařily z nich i špenát nebo polévky. Jejich sílu můžeme využít do pomazánek, slaných koláčů a dokonce i v domácí kosmetice.

Začátečníky inspirujeme videoreceptem na kopřivový sirup, který je jednoduchý a lze ho mlsat nebo jím sladit celoročně.

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli