Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo by nemiloval dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Vláčné a nadýchané bochánky zalité lahodným krémem s vanilkou, která provoní celou kuchyni, nám připomínají veselé dětské dny. Připravte si je s námi.

Kynuté těsto může být pro začínající kuchaře velkým strašákem. Při přípravě pokrmů z klasické české kuchyně se bez něj však neobejdete. Náročnější proces se vám však náležitě vrátí, až si budete pochutnávat na kynutých buchtičkách s vanilkovým krémem.

Jak připravit buchtičky s krémem

Na buchtičky pro 4 osoby budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí, 60 g cukru krupice, 230 g vlažného mléka, 520 g polohrubé mouky, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 žloutek, špetku soli, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky citrónové kůry, trochu másla na pomazání buchtiček a vymazání plechu.

  • Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku krupicového cukru a trochu vlažného mléka. Promíchejte, přemístěte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
  • Přichystejte si větší mísu a prosejte do ní mouku. Přisypte špetku soli, zbytek cukru, vanilkový cukr a citrónovou kůru.
  • Sypkou směs promíchejte a přidejte celé vejce, žloutek, kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. 
  • Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Hnětací robot vám v tomto ohledu velmi pomůže, zvládnete to ale i s vařečkou.
  • Hotové těsto nechte zakryté kynout na teplém místě dokud nezdvojnásobí svůj objem, tedy zhruba 1 hodinu.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů a z každého z nich vyválejte dlouhý pramen. Z nich pak odkrajujte dílky o velikosti zhruba 2x2 cm
  • Z jednotlivých dílků vytvarujte malé buchtičky a vyskládejte je s malým rozestupem do připraveného pekáčku vymazaného rozpuštěným máslem.
  • Buchtičky pomažte ze všech stran máslem, aby se po upečení daly krásně oddělit. 
  • Pekáček přikryjte utěrkou a dejte ještě na čtvrt hodiny dokynout na teplé místo. Pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 20 minut.

Na krém si přichystejte: 650 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 3 lžíce cukru, 1 sáček vanilkového cukru a 2 lžíce rumu.

  • Do menšího hrnečku odlijte trochu mléka a rozmíchejte v něm pudinkový prášek a cukr. 
  • Zbytek mléka přiveďte k varu. Následně ztlumte plamen a přilijte pudinkovou směs.
  • Za stálého míchání vařte do zhoustnutí krému. Bude to trvat zhruba 5 minut. Odstavte z plotny a vmíchejte rum.

Pokud při zkoušení nových receptů raději postupujete podle videoreceptu, můžete se rovnou přesunout k videu níže. Přípravu nadýchaných buchtiček jako od babičky a voňavého krému v něm uvidíte krok po kroku.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli