Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I méně zkušení touží připravovat skvělé řezy s krémem a šťavnatým ovocem, ale některé recepty jsou poměrně složité a výsledek může zklamat. To však neplatí pro dunajské řezy - jedná se o osvědčený moučník, který nejenže lahodně chutná, ale je navíc snadný.

Dunajské řezy se skládají z několika vrstev, dalo by se říct vln. Na světlé vrstvě se nachází kakaová vrstva, následuje šťavnaté ovoce, obvykle višně, poté lahodný světlý pudinkový krém a vše uzavírá čokoládová vrstva, upravená do tvaru vlnek.

Jak připravit dunajské řezy

Kouzlo zdařilých dunajských řezů spočívá ve správném provedení jednotlivých kroků.

  1. Nejprve promícháme tekuté suroviny, pak teprve přidáme suché a těsto řádně vypracujeme. Nesmí v něm zůstat žádné hrudky. Do těsta použijeme hladkou mouku a vejce, o kyprost se postará prášek do pečiva
  2. Dvě třetiny těsta nalijeme na plech vyložený pečicím papírem
  3. Do zbývajícího těsta přidáme tekutinu (vodu nebo mléko), ve které jsme rozmíchali kakao. Kdybychom tekutinu nepřidali, druhá vrstva by byla příliš hustá.
  4. Tmavé těsto opět dobře vypracujeme, ozdobně (ve vlnách) nalijeme na první vrstvu těsta a lehce rozetřeme.
  5. Na vrstvy těsta rozložíme vypeckované višně. Pokud nemáme višně, nevadí, dobře poslouží také kompotované meruňky nebo broskve.
  6. Upečeme v předehřáté troubě. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
  7. Dále si připravíme máslový krém: Nejprve za stálého míchání uvaříme pudinkový žloutkový krém a pak ho necháme vychladnout. Přikryjeme ho potravinářskou fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Po vychladnutí do žloutkového krému vmícháme máslo. Obě složky (pudink i máslo) musí mít před mícháním stejnou teplotu. Pokud máme elektrického robota, určitě ho na míchání využijeme.
  8. Hotový krém rozetřeme na zchladlý korpus a necháme vše v chladu ztuhnout.
  9. Na závěr celý moučník potřeme čokoládovou vrstvou.
  10. Ještě dokud je čokoláda rozehřátá, vytvoříme na ní pomocí vidličky vzor vlnek. Opět necháme ztuhnout. 
  11. Hotové řezy krájíme na kousky a servírujeme na talířky.
Než se do přípravy dunajských řezů pustíte, můžete zhlédnout následující video. Pečení pak pro vás bude jistě jednoduché.
Podívejte se i na další moučníky pečené na plechu, které jistě nadchnou každou návštěvu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky