Jak připravit dunajské řezy. Efektní moučník našich babiček zvládnou i začátečníci
I méně zkušení touží připravovat skvělé řezy s krémem a šťavnatým ovocem, ale některé recepty jsou poměrně složité a výsledek může zklamat. To však neplatí pro dunajské řezy - jedná se o osvědčený moučník, který nejenže lahodně chutná, ale je navíc snadný.
Dunajské řezy se skládají z několika vrstev, dalo by se říct vln. Na světlé vrstvě se nachází kakaová vrstva, následuje šťavnaté ovoce, obvykle višně, poté lahodný světlý pudinkový krém a vše uzavírá čokoládová vrstva, upravená do tvaru vlnek.
Jak připravit dunajské řezy
Kouzlo zdařilých dunajských řezů spočívá ve správném provedení jednotlivých kroků.
- Nejprve promícháme tekuté suroviny, pak teprve přidáme suché a těsto řádně vypracujeme. Nesmí v něm zůstat žádné hrudky. Do těsta použijeme hladkou mouku a vejce, o kyprost se postará prášek do pečiva.
- Dvě třetiny těsta nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Do zbývajícího těsta přidáme tekutinu (vodu nebo mléko), ve které jsme rozmíchali kakao. Kdybychom tekutinu nepřidali, druhá vrstva by byla příliš hustá.
- Tmavé těsto opět dobře vypracujeme, ozdobně (ve vlnách) nalijeme na první vrstvu těsta a lehce rozetřeme.
- Na vrstvy těsta rozložíme vypeckované višně. Pokud nemáme višně, nevadí, dobře poslouží také kompotované meruňky nebo broskve.
- Upečeme v předehřáté troubě. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
- Dále si připravíme máslový krém: Nejprve za stálého míchání uvaříme pudinkový žloutkový krém a pak ho necháme vychladnout. Přikryjeme ho potravinářskou fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Po vychladnutí do žloutkového krému vmícháme máslo. Obě složky (pudink i máslo) musí mít před mícháním stejnou teplotu. Pokud máme elektrického robota, určitě ho na míchání využijeme.
- Hotový krém rozetřeme na zchladlý korpus a necháme vše v chladu ztuhnout.
- Na závěr celý moučník potřeme čokoládovou vrstvou.
- Ještě dokud je čokoláda rozehřátá, vytvoříme na ní pomocí vidličky vzor vlnek. Opět necháme ztuhnout.
- Hotové řezy krájíme na kousky a servírujeme na talířky.
Než se do přípravy dunajských řezů pustíte, můžete zhlédnout následující video. Pečení pak pro vás bude jistě jednoduché.
Podívejte se i na další moučníky pečené na plechu, které jistě nadchnou každou návštěvu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při rozpouštění čokolády: Vyzkoušejte tipy pro dokonalý výsledek
Připravujete pudinkový krém a potřebujete pudink bez škraloupu? Poradíme tři způsoby, jak získat hladký povrch
Jak připravit plech před pečením? Pečicí podložky k opakovanému použití mají řadu výhod
Komentáře