Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Dušení je kuchařský postup, při kterém se potravina pod pokličkou zvolna vaří doměkka v malém množství tekutiny. Takto stručně by se dal proces popsat, ale věc je ještě trošku složitější. Záleží na správném postupu.
Co je dušení
Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně, chuti a potřebného změknutí.
Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…
Jak dusit maso
Maso připravíme podle receptu (nakrájíme plátky, kostky, připravíme závitky apod.
- Osolené maso prudce opečeme na tuku, aby získalo barvu a chuť. Opékáme většinou na pánvi do zčervenání ze všech stran.
- Pokud budeme maso dusit na nějakém základu (cibule, zelenina, slanina, houby atd.), připravíme základ předem v kastrolu, v kterém budeme dusit.
- Opečené maso přendáme do kastrolu na připravený základ. Okořeníme podle receptu.
- Přebytečný tuk z pánve slijeme a do pánve nalijeme trochu vody nebo vína. Odvaříme připečené zbytky a nalijeme je na maso v kastrolu.
- Podle potřeby přidáme ještě trochu tekutiny (vývar, voda, víno, pivo) a přivedeme k varu. Tekutiny by mělo být asi tolik, aby se v ní maso při zatřesení kastrolem volně pohybovalo. Ve velkém množství by se z masa vylouhovala chuť a v malém množství hrozí připálení.
- Přiklopíme poklicí, zmírníme var a dusíme, dokud maso nezměkne. Průběžně kontrolujeme a dolijeme vroucí (aby se nepřerušil var) vodou nebo vývarem.
- Podle receptu nebo potřeby zahustíme omáčku.
Oblíbené recepty na dušené maso
Typickým dušeným masem jsou různé typy gulášů, přírodní řízky, španělské ptáčky a další výborná jídla. Názorný video-recept ukazuje přípravu oblíbených španělských ptáčků.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vaření s vínem nebo přidání vína do pokrmu má svá pravidla. Jen tak víno předá ze sebe to nejlepší a jídlo skutečně pozdvihne
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Jak se dělí hovězí maso? Které části jsou šťavnaté a libové
Komentáře