Jak se dělí hovězí maso? Které části jsou šťavnaté a libové
Hovězí maso obsahuje nezastupitelné plnohodnotné bílkoviny, mnoho vysoce ceněných minerálů (hlavně železa) a vitamínů. Konzumace hovězího masa podporuje zdravý životní styl a zdravé stravování, protože jeho nutriční hodnoty vysoce převyšují jiné druhy masa. Na maso byla vyšlechtěna speciální masná plemena hovězího skotu a do obchodní sítě se dostává maso už vyzrálé, které je určeno k přímé kuchyňské úpravě. Kvalitní hovězí maso z mladých dobytčat má jasně červenou barvu, starší dobytek poskytuje tmavší a tužší maso, naopak maso z nedospělého dobytka (telecí) je šedorůžové a velmi jemné.
Hovězí se dělí na přední a zadní. Přední maso se vyznačuje menšími svaly, vyšším množstvím vaziva a tuku, bývá také šťavnatější. Zadní hovězí je libové, bývají to větší svalové kusy.
Zadní hovězí maso
Zadní maso z kýty je hodnotné maso, které se dále dělí na ořech, vrchní šál a spodní šál a květovou špičku.
Plec se dál dělí na nízkou, kulatou (falešná svíčková) a loupanou.
Svíčkovou můžeme rozdělit na palec a špičku.
Roštěnec je hřbetní část zadní čtvrtky, bývají to mohutné svalové celky. Množství tuku se řídí hmotností zvířete. Roštěnec dělíme na nízký a vysoký.
Přední hovězí maso
Do předního hovězího masa patří krk, který mívá vyvážený poměr svaloviny a tuku, což způsobuje šťavnatost masa.
Asi nejznámější přední hovězí maso je kližka, která se odděluje z přední i zadní nohy dobytčete, je to vlastně předloktí. Obsahuje hodně vaziva a díky tomu je šťavnatá.
V obchodech bývají k dostání i hovězí droby a sem patří kromě vnitřností jako dršťky, srdce, játra, jazyk i ostatní drobné části jako lůj, morkové kosti, žebra, oháňka, líčka (1) a tzv. ořez. Ořez používáme na mletí, bývá to hlavně maso oškrabané z kostí při vykosťování. Líčka jsou skvělá dušená, oháňka a žebra nebo morkové kosti na vývar. Morek a lůj se používají jako tuk, např. pod maso.
Některé druhy masa nebývají v řeznictvích běžně ke koupi, protože si je rovnou berou restaurace.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 6 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 7 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 10 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou: Výraznou chuť masa zajistí správný postup přidávání ingrediencí
Hovězí maso na houbách je česká klasika. Libová loupaná plec je zárukou báječné šťavnatosti, chuť a vůni dodají čerstvé houby
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
Komentáře
4. 3. 2024 09:12
3. 3. 2024 19:15