Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jsou popínavé jednoleté rostliny, které patří do čeledi tykvovitých stejně jako okurky, melouny nebo cukety. Existuje mnoho druhů, barev a chutí dýní - některé jsou k jídlu, jiné slouží pouze jako podzimní dekorace.

Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak variabilní, že z nich můžeme připravit téměř cokoli - od polévky přes řízky až po kompoty.

1

Jaký je rozdíl mezi dýní a tykví

Dýně patří do čeledi tykvovitých a jejich správný název je tykev obecná (cuketa, patizon) nebo tykev velkoplodá (hokaido, goliáš). Dýně je jen lidové označení pro tykve, ale rozdíl mezi nimi žádný není.

2

Jaké jsou druhy jedlých dýní

Nejoblíbenějšími dýněmi je pět základních druhů:

  • Dýně hokaido má kulatý členitý tvar s jedlou slupkou a jasně oranžovou barvou. Je nejchutnější ze všech dýní.
  • Dýně velkoplodá má veliký kulovitý tvar žluté až oranžové barvy od velikosti pomeranče až po rozměry "balónu".
  • Patizon dýně, kterému se přezdívá UFO dýně, má plochý, členitý tvar a světlou, téměř bílou slupku i dužinu.
  • Dýně máslová (muškátová) má tvar hrušky s oranžovou dužinou, máslovou konzistencí a muškátovou chutí.
  • Dýně špagetová je známá dlouhými vlákny, které se uvolní po uvaření. Jednoduše se vyškrábnou ze slupky vidličkou.

3

Jak pěstovat dýni

Dýni sázíme na záhony jako sazenice, které koupíme v zahradnictví nebo si je vypěstujeme ze semen. Můžeme je také na záhon vysévat přímo. Dýně potřebují ke svému růstu prohřátou prohnojenou půdu, dostatek slunce a každodenní bohatou zálivku. Velké dýně sázíme nejméně metr od sebe, ale dobře se jim daří i ve velkých nádobách a truhlících.

4

Proč by se měla jíst dýně

V minulosti se dýně pěstovaly pouze jako jídlo pro chudé a potrava pro zvířata. S postupem času se z dýní stala vyhledávaná surovina k vaření nejen pro svou chuť, ale také kvůli obsahu vitamínů a minerálů (draslíku, železa) a karotenoidů, které jí dodávají oranžovou barvu. Pro nízký obsah kalorií se hodí i do dietní stravy. Ze semen se lisuje kvalitní dýňový olej, kterým se ochucují polévky a saláty.

5

Jak se připravuje dýně 

Dýně pečlivě omyjeme a osušíme. Oloupeme slupku, která je nejedlá - kromě mladých plodů a dýně hokaido, která se konzumuje se slupkou. Pak ji rozdělíme na poloviny nebo na díly a vyjmeme vatovitý obsah se semeny. Další zpracování záleží na konkrétním receptu. Hořké dýně je lepší vyřadit.

6

Dýně ve slané kuchyni

Pro svou jednoduchou a rychlou přípravu je dýně oblíbená při přípravě zeleninových polévek a krémů, omáček, dušených a zapékaných jídel, smažených plátků v trojobalu a v těstíčku, navíc je nepostradatelná v asijské a orientální kuchyni. Dýně nahradí přílohu, bramborovou kaši, hranolky a chipsy.

7

Dýně ve sladké kuchyni

Zralá dýně má příjemně nasládlou chuť, proto se velmi dobře uplatní ve sladkém pečení. Hodí se nejen k přípravě dortových korpusů, muffinů a bublanin, ale i k plnění koláčů, závinů a řezů. Oranžové dýně obarví těsto a dodají mu svěžest a vláčnost. Dýňové pyré a zmrzliny milují hlavně děti.

8

Co dělat s dýňovými semeny

Ze semen odstraníme zbytky dužiny a promyjeme je v sítu. Pak je vaříme 10 minut v osolené vodě, prolijeme sítkem a rozložíme na utěrce, kde je necháme uschnout. Semena opražíme na tuku a pak jimi zdobíme polévky a saláty. Neopražená pokrájená semena přidáváme do mletého masa nebo semínkového chleba.

9

Jak uchovat dýně po delší dobu

Dýni nemusíme konzumovat hned - pokud ji uchováme v teple a na vzduchu, vydrží i několik týdnů jako čerstvě sklizená. Dýně jsou doma krásnou podzimní dekorací - v předsíni nebo v kuchyni na polici to sluší hlavně těm velkým. Pokud nemáme na dýně místo, zpracujeme je jako kompoty a marmelády na zimu.

10

Proč je dýně symbolem Halloweenu

Vyřezávání dýní má svůj původ v irské legendě o opilci Jackovi. My známe z legendy jen tradici vyřezávání strašidelných obličejů do oranžových dýní, ve kterých je vložená zapálená svíčka - je to hlavně způsob, jak trávit čas spolu s rodinou při přípravě symbolu Halloweenu, který se v anglicky mluvících zemích slaví 31. října

Dýně v kompotu známe téměř každý. Dýňových receptů je opravdu mnoho. Naše maminky a babičky kompot ochucovaly ananasovým aroma a jako děti jsme ho zbožňovaly. Naše video vám poradí, jak se vrátit do mládí a dýňový kompot si připravit - třeba jen pro rychlou spotřebu:

 

Komentáře

Další tipy a triky