Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňová polévka neodmyslitelně patří k podzimu. Nejen svou oranžovou barvou, ale i tím, jak vás skvěle v sychravých dnech zahřeje a příjemně zasytí. Pokud si pěstujete dýni na zahrádce, máte příležitost do polévky zpracovat vlastní chutné plody. A kdo by neměl rád tu krásnou barvu podzimu na talíři.

Nejlepší dýní vhodnou k přípravě této skvělé polévky je dýně hokaido. Má krásnou barvu a její výhodou oproti dalším druhům dýní je, že slupku na ní nemusíte loupat. Dýňová polévka je plná vitamínů a také bylinek. Je na vás, jak výrazně si ji dochutíte. Příprava polévky je jednoduchá a zvládne ji každý. Pojďme se spolu podívat, jak postupovat.

Dýně představuje podzim na talíři

A jaké suroviny budeme potřebovat? Nebojte, mnoho jich nebude. Opravdu je to jednoduchý recept. Na přípravu potřebujeme 1 celou dýni hokaido, 1 litr zeleninového vývaru, 100 gramů smetany ke šlehání, 2–3 lžičky hladké mouky, 1/2 skleničky vody, sůl, pepř, chilli, kari, muškátový květ a bylinky podle vlastní chuti.

  1. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na kostky.
  2. Kostky dýně přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a uvaříme do změknutí. Osolíme a přidáme muškátový květ. Vše podle vlastní chuti.
  3. Jakmile je dýně měkká, vše rozmixujeme pěkně dohladka. Necháme krátkou chvilku ještě provařit.
  4. Polévku zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Přidáme smetanu a ostatní koření, vše za občasného promíchání povaříme asi 20 minut.
  5. Zkontrolujeme konzistenci polévky a pokud je potřeba, doladíme ji přidáním trošky vývaru či mouky rozmíchané ve vodě.

Pak už stačí tuto dobrotu jen naservírovat na talíř a případně ozdobit čerstvými bylinkami nebo krutony či jinou vámi oblíbenou dobrotou. Doporučujeme polévku vyzkoušet, jistě si získá vaši přízeň.

A budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, jak se vám povedla, můžete přidat i vaše tipy na její vylepšení.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky