Dýňové housky: Připravte si pečivo, které na vás dýchne podzimní atmosférou
Houstičky ve tvaru dýně potěší oko i ústa, protože jsou krásně ozdobné, ale také obsahují dýňové pyré, které jim zajišťuje dokonalou vláčnost. Připravte si toto specificky podzimní pečivo a užívejte si jeho chuť naplno.
Pokud máte rádi tematické pokrmy v rámci ročního období, pak jsou pro vás dýňové houstičky jako stvořené. Můžete si na nich pochutnávat v rámci snídaně, ale také svačiny nebo večeře, případně jimi doplnit podzimní husté polévky. Připravíte si je s námi?
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct dýňové houstičky
K přípravě těsta potřebujete: 550 g hladké mouky, 240 g mléka, 120 g dýňového pyré, 50 g rozpuštěného másla, 20 g čerstvého droždí, 20 g soli, 10 g cukru a 1 vejce. Dále pak vejce na potření, potravinářský provázek a olej k jeho namočení.
- Do prosáté mouky se solí vytvořte důlek, ve kterém smíchejte vlažné mléko s cukrem a rozdrobeným droždím. Jemně promíchejte a nechte vzejít kvásek (přibližně 15 minut).
- Přidejte celé vejce, dýňové pyré a rozpuštěné máslo, následně vypracujte hladké a nelepivé těsto. To v míse zakryjte a nechte kynout do dvojnásobku objemu, tedy zhruba 60–90 minut na dostatečně teplém místě.
- Vykynuté těsto rozdělte na 12 kousků. Z každého vytvarujte bochánek, který omotejte potravinářským provázkem namočeným v oleji tak, aby vznikl tvar dýně. Stačí 3–4 kousky provázku, ty zkřižte do hvězdy, na jejich střed položte bochánek těsta a poté každý provázek spojte nahoře na bochánku uzlíkem. Provázek neutahujte, kynutím se bochánky samy vytvarují do obrysu dýně.
- Takto připravené bochánky skládejte s dostatečným rozestupem na plech vyložený pečicím papírem a nechte opět vykynout (30–60 minut podle teploty).
- Každý bochánek potřete rozšlehaným vejcem a pečte 15 minut při 175 °C.
- Po upečení je nechte vychladnout na mřížce. Poté opatrně odstraňte provázky a můžete si začít pochutnávat na vzhledově i chuťově skvělých dýničkách.
Nemáte-li k dispozici dýni nebo chcete-li upéct klasické housky, musíme doporučit bezkonkurenční babiččiny "startovací" žemličky, které můžete stejně tak vytvarovat do dýní. Názorný videorecept vám pomůže s postupem krok za krokem:
Komentáře