Džus z cukety: Připravte si nápoj plný vitamínů, který vás v horku zaručeně osvěží
Období: ,,Sousede, nechceš cuketu?¨ je právě v plném proudu. Zahrádkáři sklízejí plody své úrody ve velkém množství a mnohdy už neví, co z nich připravit. Zkuste si letos udělat netradiční džus z cukety podle našeho receptu. Překvapí vás svou jemnou a lahodnou chutí.
Cuketa patří mezi nejméně náročné rostliny na pěstování, přesto vás odmění velkou úrodou. Její plody jsou typickou letní zeleninou, kterou vypěstuje i naprostý začátečník. Oblíbená je i pro svou variabilitu. V kuchyni se z ní dá doslova kouzlit. Můžete si ji připravit naslano k masu, ale také z ní upéct výborný moučník. Většinou se upravuje tepelně, ale využít můžete i malé syrové cuketky, které jsou ideální na ozdobu salátů či chlebíčků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak džus připravit
Džus z cukety je tak lahodný, že ho můžete hned poprvé připravit ve větším množství. Kromě toho, že vás v horkých dnech osvěží, je i plný vitamínů. Cuketa i přesto, že je tvořena z 90 % vodou, obsahuje vitamíny C a B, vlákninu a další tělu prospěšné látky.
- Na dávku, ze které připravíte jedenáct litrů džusu, budete potřebovat: 2 kg nakrájené cukety, 2 bio citrony, 2 bio pomeranče bez jader, 40 g kyseliny citronové, 2 l vody, 750 g cukru a 7 l neperlivé minerální vody (na rozředění).
- Nejprve cuketu zbavíme jader, oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
- Vložíme ji do velkého hrnce a přidáme pokrájené citrony a pomeranče.
- K tomu přisypeme kyselinu citronovou, cukr a přilijeme 2 l vody.
- Směs vaříme, dokud se nerozvaří. Poté rozmixujeme mixérem a rozředíme 7 litry neperlivé minerální vody.
- Následně přecedíme přes sítko a plníme do čistých lahví. Uchováváme v chladu.
Komentáře