Eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce: Znáte recept na tento rychlý a plnohodnotný oběd? Je skvělý na léto
Pokud nemáte mnoho času, není nic lepšího než uvařit jídlo, na které postačí jeden hrnec, pekáč nebo kastrol. Vše do něj nasypat, společně vařit a máte hotovo. Že to zní, jako když pejsek s kočičkou vařili dort? Nenechte se zmýlit, jídlo vás nejen zasytí, ale je i chutné.
Eintopf je německé národní jídlo, hustá zeleninová polévka, která patří k nejstarším tradičním pokrmům. Eintopf je často nazývaný jako jídlo připravené z jednoho hrnce. Jak již název napovídá, základem vaření je, že se velké množství surovin vaří v jedné nádobě. Recepty se liší podle regionu, ve kterém se zrovna nacházíte.
Mohlo by vás zajímat
Jak by měl správný eintopf vypadat
Eintopf by měl mít vždy hustou konzistenci. Mezi typické přísady patří - luštěniny (hrách, fazole, čočka), zelenina (mrkev, brambory) a také obilniny, jako jsou kroupy, chléb nebo nudle. Je to vlastně taková polévka, co dům dal. Výborně se hodí i pro tyto letní dny, kdy není čas vařit a ani není chuť na tučná a těžká jídla. Eintopf se může připravit buď bez masa nebo s masem či uzeninou. Opravdu podle toho, co zrovna máte doma.
Kapustový Eintopf
My jsme si pro vás připravili recept na kapustový eintopf, v jehož základu jsou pikantní klobásy, které mu dodají ostřejší chuť.
- Na základní porci pro 4 osoby budete potřebovat: 4–5 větších brambor, 1 střední kapustu, 4 jarní cibulky, 5 stroužků česneku, 100 g anglické slaniny ,1–2 pikantní klobásy, 1 lžíci sladké papriky, 1 lžičku uzené papriky (nemusí být), majoránku, 2 lžíce sádla, 2 lžíce mouky, vývar, sůl a pepř.
- Postup je jednoduchý. Na sádle zpěníme bílé části jarních cibulek, plátky česneku, přidáme brambory pokrájené na kostky, posypeme oběma paprikami a zalijeme vývarem tak, aby vše bylo ponořeno.
- Když se polévka začne vařit, vložíme očištěnou a na proužky pokrájenou kapustu. Znovu přivedeme k varu, opepříme, přisolíme a přilijeme mouku, rozmíchanou v malém množství vody.
- Polévku vaříme doměkka cca 20 minut. Před koncem vaření přidáme kolečka klobásy a majoránku.
- Tip: Při servírování na talíř polévku hustě posypeme jemně pokrájenou cibulkovou natí.
Pokud jsme vás inspirovali a máte chuť si kapustový eintopf uvařit, pro snadnější přípravu můžete zhlédnout postup ještě v našem video-receptu.
Znali jste tento recept na jídlo z jednoho hrnce? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Snadné obědy v horkých dnech: Poradíme vám, co rychle uvařit uprostřed léta
5 nejlepších večeří z jednoho hrnce nebo pekáčku: Bramborový kotlík, buřty na pivu nebo zapečený květák zasytí celou rodinu
Jarní cibulka 5x jinak: Grilovaná jako příloha odlehčí masité pokrmy, ve slaném koláči perfektně ladí se sýrem a smetanou
Komentáře