Jak uvařit fazolové lusky. Recepty na skvělé omáčky, saláty a zapékanou zeleninu
Zelené fazolky jsou lahůdková, nutričně cenná zelenina, kterou využijeme do mnoha chutných pokrmů. Dají se mrazit i sterilovat. Fazole pěstujeme v několika barevných kultivarech, a to buď jako keříčkové nebo tyčkové odrůdy.
Fazolové lusky obsahují bílkoviny, minerály, vlákninu. Z vitamínů hlavně vitamín C, vitamíny skupiny B a provitamin A. Obsahují také glukokininy (látky snižující obsah cukru v krvi, proto jsou vhodnou zeleninou pro diabetiky a sušené zralé lusky bez semen jsou součástí čajů pro diabetiky), dále flavonoidy, některé organické kyseliny. Zasyrova je nekonzumujeme, protože obsahují jedovaté lektiny, které se rozkládají až varem.
Fazolky můžeme blanšírovat (předvařit) a pak zapékat nebo mrazit. Jsou také výbornou přílohou, chutnou součástí salátů, omáček a jiných jídel.
Mohlo by vás zajímat
Fazolkové omáčky
Omáčky s fazolkami jsou většinou smetanové, mohou se ochutit uzeninou, slaninou, nebo bylinkami. Na cibulovém základě osmahneme fazolky, podlijeme je vývarem, podusíme a zahustíme smetanou. Podáváme nejčastěji s vařenými bramborami k vařenému hovězímu masu.
Fazolky jako hlavní chod
Fazolky s uzeninou a vejci, na slanině nebo na česneku tvoří často hlavní chod a k nim stačí chléb, pečivo nebo vařené brambory. Vydatný oběd nebo večeře je během chvilky na stole.
Fazolkové přílohy
Dušené fazolky jsou lahodnou teplou přílohou k uzeninám nebo masu. Vynikající jsou fazolky s opraženými ochucenými ořechy. Také svazeček fazolek, zabalený do slaniny a osmahnutý, je výbornou a efektní přílohou.
Zapečené fazolky
Povařené fazolky můžeme zapékat. Doplníme je jinou zeleninou pro větší barevnost, masem nebo uzeninou, promícháme s vejci a sýrem.
Fazolky v salátech
Vařené fazolky bývají součástí zeleninových i jiných salátů. Můžeme je kombinovat s masem, vejci, těstovinami nebo obilninami. Nejznámější z takových salátů je asi Niçoise.
Konzervace fazolek
V sezoně je škoda úrodu fazolek nezpracovat pro uchování na zimu. Na zmrazení zbavíme lusky konců a tuhého vlákna, blanšírujeme 3 minuty, pak prudce zchladíme v ledové vodě, scezené necháme okapat, rozložíme na tácek a po zmrazení sesypeme do sáčků. Výborné jsou i lusky sterilované v sladkokyselém nebo kyselém nálevu, které pak mohou sloužit jako polotovar do omáček.
Fazolky jsou poměrně levná a kvalitní zelenina, kterou si můžeme dopřát po celý rok.
Komentáře