Fenykl je výtečná delikatesa. Jeho jemnou chuť si zamilujete
Semena fenyklu jsou dobře známá, ale ochutnali jste už hlízy fenyklu? Jejich chuť je velmi příjemná a v kuchyni se dají zpracovat různými způsoby. Výtečně chutnají syrové i po tepelné úpravě. Pro začátek vyzkoušejte třeba fenykl pečený v troubě, pochutnáte si.
Fenykl není jen oblíbené a léčivé koření, které se používá při nadýmání nebo na odkašlávání, ale i výborná zelenina, jejíž hlízy si můžeme koupit nebo v teplých oblastech sami vypěstovat na zahradě. Hlízy fenyklu jsou velmi chutné, jemné a šťavnaté. Mají příjemnou anýzovou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak používat fenykl v kuchyni
Hlízy fenyklu očistěte - zbavte je vrchních listů, spodku a zdřevnatělého tuhého vnitřku. Po umytí je nakrájejte a použijte podle potřeby. Hodí se do salátů i k pečení a dušení. V kuchyni využijete i jemné výhonky, které se nachází na vršku hlíz a připomínají vzhledem kopr - jsou vhodné ke zdobení vařených jídel i salátů.
Fenykl je skvělý do salátů
Hlízy nakrájejte najemno a smíchejte je s další zeleninou, vyzkoušejte kombinace s listovým salátem a plodovou zeleninou. Tužší části do salátu nedávejte, ale využijte je např. na polévku. Saláty s fenyklem doplňte sýry nebo předem namočenými ořechy. Lahodná je také kombinace fenyklu s citrusy.
Fenykl ozvláštní polévky i omáčky
Očištěný a nakrájený fenykl je výbornou zeleninou do polévek, dá jim jemnou chuť a skvěle se uplatní v kombinaci s mrkví, dýní, rajčaty, batáty a další zeleninou. I použití je stejné. Polévky můžete při podávání dozdobit zeleným vrškem fenyklu.
Pečený fenykl je lahůdka
Pečení fenyklu je snadné a rychlé. Nakrájený fenykl dejte do pekáčku a ochuťte oblíbeným kořením. Můžete přidat koření na pizzu, kari, grilovací koření nebo jiné koření na zeleninu. Přidejte také pár kapek oleje a fenykl osolte. Upečte ho samotný nebo k němu přidejte další zeleninu např. mrkev, hlávkové zelí, dýni, batáty, celer i cokoliv, co máte rádi. Když přidáte trochu medu nebo cukru, chuť bude ještě lepší.
Vyzkoušejte dobroty s fenyklem
Fenykl zapékejte nejen s další zeleninou, ale také se sýrem i masem - ochutnejte různé kombinace. Fenykl se hodí také ke grilování. Vyzkoušejte připravit fenykl k těstovinám, ke smažení i do pomazánek. Použijte ho všude tam, kam byste dali i jinou zeleninu. Jeho chuť je jemná a pokrmy s ním získají nový chuťový rozměr.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře