Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Semena fenyklu jsou dobře známá, ale ochutnali jste už hlízy fenyklu? Jejich chuť je velmi příjemná a v kuchyni se dají zpracovat různými způsoby. Výtečně chutnají syrové i po tepelné úpravě. Pro začátek vyzkoušejte třeba fenykl pečený v troubě, pochutnáte si.

Fenykl není jen oblíbené a léčivé koření, které se používá při nadýmání nebo na odkašlávání, ale i výborná zelenina, jejíž hlízy si můžeme koupit nebo v teplých oblastech sami vypěstovat na zahradě. Hlízy fenyklu jsou velmi chutné, jemné a šťavnaté. Mají příjemnou anýzovou chuť.

Jak používat fenykl v kuchyni

Hlízy fenyklu očistěte - zbavte je vrchních listů, spodku a zdřevnatělého tuhého vnitřku. Po umytí je nakrájejte a použijte podle potřeby. Hodí se do salátů i k pečení a dušení. V kuchyni využijete i jemné výhonky, které se nachází na vršku hlíz a připomínají vzhledem kopr - jsou vhodné ke zdobení vařených jídel i salátů.

Fenykl je skvělý do salátů

Hlízy nakrájejte najemno a smíchejte je s další zeleninou, vyzkoušejte kombinace s listovým salátem a plodovou zeleninou. Tužší části do salátu nedávejte, ale využijte je např. na polévku. Saláty s fenyklem doplňte sýry nebo předem namočenými ořechy. Lahodná je také kombinace fenyklu s citrusy.

Fenykl ozvláštní polévky i omáčky

Očištěný a nakrájený fenykl je výbornou zeleninou do polévek, dá jim jemnou chuť a skvěle se uplatní v kombinaci s mrkví, dýní, rajčaty, batáty a další zeleninou. I použití je stejné. Polévky můžete při podávání dozdobit zeleným vrškem fenyklu.

Pečený fenykl je lahůdka

Pečení fenyklu je snadné a rychlé. Nakrájený fenykl dejte do pekáčku a ochuťte oblíbeným kořením. Můžete přidat koření na pizzu, kari, grilovací koření nebo jiné koření na zeleninu. Přidejte také pár kapek oleje a fenykl osolte. Upečte ho samotný nebo k němu přidejte další zeleninu např. mrkev, hlávkové zelí, dýni, batáty, celer i cokoliv, co máte rádi. Když přidáte trochu medu nebo cukru, chuť bude ještě lepší.

Vyzkoušejte dobroty s fenyklem

Fenykl zapékejte nejen s další zeleninou, ale také se sýrem i masem - ochutnejte různé kombinace. Fenykl se hodí také ke grilování. Vyzkoušejte připravit fenykl k těstovinám, ke smažení i do pomazánek. Použijte ho všude tam, kam byste dali i jinou zeleninu. Jeho chuť je jemná a pokrmy s ním získají nový chuťový rozměr.

Semínka fenyklu obecného se používají jako koření i do čajů. Dr. George D. Pamplona-Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin upozorňuje na jejich následující vlastnosti: zmírňují nadýmání, zlepšují trávení, usnadňují vykašlávání, zvyšují produkci mléka u kojících žen, zevně jsou vhodná k omývání očí při chronickém zánětu spojivek. 
Podle následujícího receptu si můžete připravit báječnou rajčatovou polévku s vůní fenyklu:
Máte zkušenosti s pěstováním fenyklu? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky