Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, co je nejsladší? No přece fíky. Máme je rádi pro jejich velmi sladkou a příjemnou chuť. V našich končinách je obvykle vnímáme jako něco vzácného, co patří především do středomořských oblastí. Lahodné šťavnaté plody nám připomínají Vánoce a vše, co k nim patří. Víte ale, že si fíky můžeme vypěstovat i u nás?

Sušené fíky, které se dají běžně koupit, jsou pochoutkou, která směle konkuruje vánočnímu cukroví. Čerstvé fíky jsou méně známé, možná jste je ochutnali na dovolené, ale víte, že přibývá nadšenců, kteří si je dovedou vypěstovat i v našich podmínkách? Není to tak složité, jak by se mohlo zdát, a ani získat sazenice není žádný problém.

Fíkovník v našich podmínkách

Pokud vás baví zahradničení a máte dostatek prostoru, k tomu navíc rádi experimentujete s tím, co se pak dá ochutnávat, vyzkoušejte i fíkovník. U nás není pěstování fíkovníků zrovna obvyklé, tyto opadavé dřeviny si totiž potrpí na teplo a nejlépe se jim bude dařit tam, kde je ho dostatek. Pěstujeme je proto nejen ve skleníku, v zimní zahradě, v přenosných nádobách (se zimním uložením v domě), ale i přímo na zahradě, na krásně osluněných místech, chráněných před větrem.

Jak pěstovat fíkovník smokvoň

Máme pro vás několik rad a tipů. Můžete zvážit, jestli by pro vás byl fíkovník smokvoň dobrou volbou

  • Nové sazenice by měly být kvalitní, dobře zakořeněné a zdravé. Koupíte je buď v blízkém zahradnictví nebo si je můžete objednat přes některý e-shop. Větší sazenice zesílí dříve a je šance i na dřívější ochutnání plodů. Ideální dobou pořízení nových sazenic je jaro. Odrůdy se liší barvou a chutí plodů. Důležité je zvolit odrůdy vhodné do našich podmínek a odolné proti nepříznivému zimnímu počasí (dostatečně mrazuvzdorné). 
  • Přinesli jste si novou sazeničku, nebo možná rovnou dvě až tři, a chcete je vysadit na venkovní pěkné místo? Raději nespěchejte, nicméně zařiďte se podle doporučení zahradnictví ohledně konkrétní odrůdy. Než rostliny zesílí, je totiž obvykle lepší ponechat je v květináči nebo jiné nádobě. Za dva až tři roky již budou odolnější a lépe zvládnou i venkovní nepříznivé počasí během tuhé zimy.
  • V nádobách je vždy pěstování o něco náročnější než ve volné půdě. Vybereme takové nádoby, které nejsou příliš těžké k manipulaci. Musíme je pro začátek "vybavit" kvalitní zeminou - stačí smíchat kompost, rašelinu a písek. Na spod květináče dáme dobrou drenáž, aby kořeny nestály ve vlhku a nezačaly zahnívat. Fíkovníky budou potřebovat vláhu, a to zejména po přesazení a během horkých dnů. 
  • Na zimu rostliny ztrácí listí a potřebují přenést do místnosti - nikoliv do vyhřívaného bytu, ale do chladné chodby, garáže nebo sklepa. S jejich přenášením není potřeba příliš spěchat, přece jen něco vydrží. V zimě uskladněné rostliny zaléváme pouze minimálně, pouze aby neuschly.

Fíkovník smokvoň na zahradě

Větší rostliny již můžeme umístit do zahrady. Tyto opadavé listnaté keře nás brzy potěší prvními plody, které se dají zužitkovat nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni, např. v kombinaci se sýry. 

  • Vzrostlé sazenice na jaře přesaďte buď znovu do většího květináče (kořeny trochu zastřihněte) nebo rovnou do zahrady na osluněné a sluncem vyhřívané místo. Počítejte s tím, že bude potřeba alespoň občasná zálivka, a to především v době nasazených plodů. Přihnojování např. kompostem rostlinám prospěje, ale nedoporučuje se v druhé polovině léta. Je potřeba, aby zesílily narostlé výhony a ty dobře přečkaly zimu. Nové by už neměly narůstat.
  • U nás keře fíkovníků dorůstají obvykle do výšky 2–3 metry a na zahradě působí dekorativně. Řezem je upravujeme podle potřeby, odstraňujeme hlavně poškozené, suché, slabé a nevhodně rostoucí výhony. Stejně tak odstraníme výhony poškozené mrazem - rostlina rychle roste a ze země znovu obráží. Pěstování není náročné. Před většími mrazy je vhodnou ochranou mladých rostlin obložení chvojím, slámou nebo jiným izolačním materiálem. Rostliny si můžete rozmnožit i sami - pomocí řízků.
Slaďounké fíky se dají zužitkovat mnoha způsoby, nechte se inspirovat recepty od našich čtenářů. Nezapomeňte, že se dají jednoduše nakrájet a přidat do oblíbených dobrot naší kuchyně podobně jako rozinky. Vyzkoušejte jimi obohatit různé sladké chlebíčky, sušenky nebo třeba perník na plechu. Recept na jeden takový vám ukáže následující video.
Jaké zkušenosti s pěstováním fíkovníku máte vy? Napište nám je, možná pomohou dalším čtenářům.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář