Jak používat čerstvé fíky? Lahodně sladké ovoce vnáší exotiku do naší kuchyně
Fíky mají typickou sladkou chuť. V sušené podobě jsou dobře známé, ale ochutnat můžete i čerstvé. Setkáte se s nimi buď na dovolené, koupíte si je nebo sami vypěstujete. V teplejších oblastech se jim dobře daří.
Fíky obsahují pořádnou dávku sacharidů, proto dovedou příjemně dochutit různá jídla, která to potřebují. Čerstvé fíky jsou výbornou lahůdkou, která připomíná exotické kraje. Pokud jste je zatím nejedli, vyzkoušejte je na podzim, když se dají koupit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čerstvé fíky k jídlu
Nejlépe chutnají fíky, které dozrály na stromech.
- Plody hruškovitého tvaru mají uvnitř malou dutinku a jsou pokryté tenkou slupkou.
- Zbarvení slupky se liší podle jednotlivých odrůd.
- Plody stačí umýt a utrhnout z nich stopku.
- Slupka se obvykle neloupe a je vhodná k jídlu. Pokud vám ale připadá tuhá, buď ji oloupejte nebo z ní vnitřek vyberte lžičkou (podobně jako u kiwi).
Kupujete fíky?
Vybíráte fíky při nákupu?
- Kupte si měkké a na pohled zdravé plody, s příjemnou vůní.
- Brzy je spotřebujte, protože v ledničce vydrží nejvýše 2–3 dny a čerstvé jsou nejlepší.
- Před konzumací plody velmi dobře umyjte, možná byly stříkané.
Využití čerstvých fíků v kuchyni
Fíky můžete jíst "jen tak", ale máme pro vás ještě několik dalších tipů na jejich využití:
- Fíky nakrájené na plátky jsou skvělé ke zdobení sladkých jídel např. pohárů, jogurtových misek, kaší a nákypů.
- Můžete jimi zdobit i slaná jídla na talíři, chlebíčky, jednohubky, obložené talíře.
- Fíky jsou výtečné v kombinaci s různými sýry a hodí se do zeleninových salátů. Vyzkoušejte je např. s kozím sýrem a rukolou.
- Sklidili jste hodně fíků? Můžete z nich uvařit marmeládu nebo džem.
Při sušení se z fíků sice ztratí velký podíl vody, ale naopak živiny zůstanou v koncentrované podobě. Sušené fíky jsou velmi vydatnou a výživnou "konzervou". Hodí se k přímé spotřebě i do různých moučníků, sušenek a dalšího pečiva.
Komentáře