Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak používat čerstvé fíky? Lahodně sladké ovoce vnáší exotiku do naší kuchyně
Zdroj: Toprecepty

Fíky mají typickou sladkou chuť. V sušené podobě jsou dobře známé, ale ochutnat můžete i čerstvé. Setkáte se s nimi buď na dovolené, koupíte si je nebo sami vypěstujete. V teplejších oblastech se jim dobře daří.

Fíky obsahují pořádnou dávku sacharidů, proto dovedou příjemně dochutit různá jídla, která to potřebují. Čerstvé fíky jsou výbornou lahůdkou, která připomíná exotické kraje. Pokud jste je zatím nejedli, vyzkoušejte je na podzim, když se dají koupit.

Jak připravit čerstvé fíky k jídlu

  • Plody hruškovitého tvaru mají uvnitř malou dutinku a jsou pokryté tenkou slupkou.
  • Zbarvení slupky se liší podle jednotlivých odrůd.
  • Plody stačí umýt a utrhnout z nich stopku.
  • Slupka se obvykle neloupe a je vhodná k jídlu. Pokud vám ale připadá tuhá, buď ji oloupejte nebo z ní vnitřek vyberte lžičkou (podobně jako u kiwi).                       

Kupujete fíky?

Vybíráte fíky při nákupu?

  • Kupte si měkké a na pohled zdravé plody, s příjemnou vůní.
  • Brzy je spotřebujte, protože v ledničce vydrží nejvýše 2–3 dny a čerstvé jsou nejlepší.
  • Před konzumací plody velmi dobře umyjte, možná byly stříkané.

Využití čerstvých fíků v kuchyni

Fíky můžete jíst "jen tak", ale máme pro vás ještě několik dalších tipů na jejich využití:

Při sušení se z fíků sice ztratí velký podíl vody, ale naopak živiny zůstanou v koncentrované podobě. Sušené fíky jsou velmi vydatnou a výživnou "konzervou". Hodí se k přímé spotřebě i do různých moučníků, sušenek a dalšího pečiva.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky