Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Filo jsou tenoučké plátky těsta, které se hojně využívají při přípravě tradičních řeckých pokrmů - například baklavy. Málokdo však ví, že obdobou filo těsta je naše tažené těsto, ze kterého připravujeme záviny.

Na rozdíl od těsta listového, které se prokládá máslem či tukovou vrstvou, se filo natírá tukem těsně před plněním a skládáním na sebe - to způsobí, že těsto po upečení bohatě lístkuje a je nadýchané a křehké. Poradíme, jak filo těsto připravit.

Jak připravit filo těsto

Z mnoha receptů vybíráme popis na přípravu fila těsta přímo z řecké kuchyně:

  • 470 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička octa a špetka soli
  • kukuřičný škrob nebo hladká mouka na podsypávání 

Jak vypracovat a vyválet filo těsto

V míse promícháme mouku se solí, přidáme ocet a olej. Za stálého míchání lijeme do směsi vodu a těsto zpracováváme, dokud není pružné, tvárné a nelepí se na nádobu. Pokud je tuhé, přidáme vodu. Do řídkého těsta přisypáváme mouku, dokud není podle našich představ. Poté těsto necháme několik hodin odpočinout  v pokojové teplotě (zabalené do potravinářské fólie).

Těsto rozválíme na stole pomocí válečku nebo speciální dlouhé dřevěné tyčky, kterou používají řecké hospodyně. Podsypáváme ho kukuřičným škrobem nebo moukou a válíme tak dlouho, dokud není tenké jako papír a téměř průhledné. Můžeme si připravit mnoho plátů, které klademe na sebe.

K čemu použít filo těsto

Filo je obsaženo v mnoha řeckých, arabských i tuzemských receptech:

  • Používá se k přípravě tradiční spanakopity a baklavy, pudinkové bugatsy, koláčů pit, cibulového koláče kremidopita a mnoha jiných ve slané i sladké podobě. 
  • Marocká, balkánská a turecká kuchyně se bez filo těsta neobejde - plní se ořechy, páleným cukrem, sladkým ovocem, ale i různými sýry, masem a zeleninou.
  • České a moravské tažené záviny s různými náplněmi - mnohdy tažených přes celý stůl - jsou ze stejně tenkého těsta jako je filo.
  • Filo těsto, pokrájené na tenoučké nudličky kataifi nebo kadayif je součástí dubajské čokolády a připravují se z nich i různé druhy křupavých zákusků.

Filo těstu je velmi podobné tažené těsto našich babiček - bylo to umění, které zvládly samy, ačkoliv bylo nutné těsto natahovat do tenka přes celý stůl nebo vyválet do tenoučkých placek. Pro inspiraci se podívejte na naše video:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli