Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bojíte se flambovat? Čím a jak flambovat, aby to bylo bezpečné a vše se podařilo a chutnalo
Zdroj: Maxpixel.net

Flambování je velice efektivní způsob konečné úpravy pokrmů, při kterém plameny zlepšují vzhled a chuť pokrmů. Při této technice se pokrm polije malým množstvím horkého alkoholu, ten se následně zapálí a nechá vyhořet.

Co flambujeme

Flambovat můžeme maso (veškeré maso a ryby), moučníky (například ty se sněhovou pokrývkou), dezerty (zmrzlina, palačinky, krémy typu créme brulée), ovoce, nápoje.

Čím flambujeme

Flambujeme ovocnými pálenkami, bílým rumem, tmavým rumem, vodkou, koňakem, ale fungovat bude i whisky, brandy nebo různé likéry.

Jak flambujeme

  • Pokrm mějte v hlubší ohnivzdorné nádobě (pánev, hrnec apod.).
  • Ztlumte plamen nebo odsuňte pánev ze zdroje. Vypněte digestoř.
  • Masitý pokrm k polití musí být horký, ale ne vroucí, alkohol by se vypařil předčasně.
  • V nádobce zahřejte malé množství alkoholu (třeba v mikrovlnce), nalijte na pokrm a zapalte dlouhou zápalkou nebo dlouhým zapalovačem.
  • Zapalujete páry stoupající z destilátu, ne samotný destilát!
  • Zatřeste s pánví, aby se maso flambovalo rovnoměrně.
  • Nechte alkohol zcela vyhořet.
  • Můžete zapnout digestoř.
  • Moučníky nebo dezerty před flambováním posypte trochou krupicového cukru, pak teprve polijte alkoholem a zapalte. Flambováním se vytvoří karamelová krusta.

Důležitá je bezpečnost

  • Odstraňte z dosahu plamenů hořlavé materiály. Sami nestůjte příliš blízko.
  • NIKDY nelijte alkohol přímo z láhve. Používejte odměrku, skleničku, naběračku atd.
  • S hořícím pokrmem nepřecházejte.
  • Nad flambovaný pokrm se nenahýbejte ani k němu nepouštějte děti.
  • Mějte po ruce velkou pokličku, kterou případně udusíte příliš bujné plameny.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky