Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Flameri je francouzský krupicový dezert, který se podobá našemu pudinku, panna cottě nebo creme bruleé. Jeho chuť a konzistence je závislá na tom, jaká ingredience je použita k dosažení nadýchanosti a pevnosti krému.

Flameri se základní přípravou podobá naší krupicové kaši, ale tím veškerá podobnost končí. Ve druhé fázi přípravy se uvařená kaše nadlehčí, nechá důkladně vychladit v misce a pak se podává se zmrzlinou, šlehačkou nebo ovocem.

Jak uvařit krupicovou kaši

Postup je snadný:

  • V 0,5 l mléka rozmícháme 5 lžic dětské krupičky a necháme ji chvíli nabobtnat.
  • Mléko přivedeme k varu (přidáme lžíci cukru) a za stálého míchání uvaříme kaši.
  • Po odstavení kastrůlku ochutíme kaši špetkou soli a vanilkou nebo lemon curd.
  • Za občasného promíchání metličkou necháme kaši částečně vychladnout.

Jak připravit flameri dezert

Máme několik možností, čím vlažnou kaši nakypříme a ochutíme:

  1. Do horké kaše zamícháme žloutky a necháme je ještě projít krátkým varem. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do vychladlé hmoty.
  2. Do studené kaše vmícháme ušlehanou 33% smetanu nebo ji vyšleháme s tučným tvarohem a lžičkou cukru.
  3. Jeden plátek želatiny, nabobtnalý v trošce mléka a rozmíchaný v horké kaši, hmotu mírně zpevní.
  4. Flameri můžeme dochutit vanilkou, citrusovou kůrou, kakaem, vaječným likérem nebo rumem a kousky kompotovaného ovoce.

Pokud vás zajímá, jestli lze připravit i flameri dort - zde je odpověď... Stačí se podívat na naše video:

Sladké drobečky

Flameri směs můžeme navrstvit do misek, ze kterých ho vyklopíme na talířek nebo ho z nich jíme lžičkou. Krémem plníme poháry nebo různé formičky - po vyklopení zdobíme kopečky jako malé dorty - šlehačkou, ovocem, karamelem, oříšky a zelenými lístky meduňky.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky