Flameri je francouzský dezert, podobný naší krupicové kaši: Jinou shodu ale nehledejte
Flameri je francouzský krupicový dezert, který se podobá našemu pudinku, panna cottě nebo creme bruleé. Jeho chuť a konzistence je závislá na tom, jaká ingredience je použita k dosažení nadýchanosti a pevnosti krému.
Flameri se základní přípravou podobá naší krupicové kaši, ale tím veškerá podobnost končí. Ve druhé fázi přípravy se uvařená kaše nadlehčí, nechá důkladně vychladit v misce a pak se podává se zmrzlinou, šlehačkou nebo ovocem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit krupicovou kaši
Postup je snadný:
- V 0,5 l mléka rozmícháme 5 lžic dětské krupičky a necháme ji chvíli nabobtnat.
- Mléko přivedeme k varu (přidáme lžíci cukru) a za stálého míchání uvaříme kaši.
- Po odstavení kastrůlku ochutíme kaši špetkou soli a vanilkou nebo lemon curd.
- Za občasného promíchání metličkou necháme kaši částečně vychladnout.
Jak připravit flameri dezert
Máme několik možností, čím vlažnou kaši nakypříme a ochutíme:
- Do horké kaše zamícháme žloutky a necháme je ještě projít krátkým varem. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do vychladlé hmoty.
- Do studené kaše vmícháme ušlehanou 33% smetanu nebo ji vyšleháme s tučným tvarohem a lžičkou cukru.
- Jeden plátek želatiny, nabobtnalý v trošce mléka a rozmíchaný v horké kaši, hmotu mírně zpevní.
- Flameri můžeme dochutit vanilkou, citrusovou kůrou, kakaem, vaječným likérem nebo rumem a kousky kompotovaného ovoce.
Pokud vás zajímá, jestli lze připravit i flameri dort - zde je odpověď... Stačí se podívat na naše video:
Sladké drobečky
Komentáře