Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fondán (z francouzského fondant) je bílá cukrová hmota, která má v cukrařině velmi široké použití. Při zpracování je tvárná, ale po zaschnutí ztvrdne a vytvoří tenkou, lámavou krustu - toho se využívá k přípravě křehkých polev.

Když se řekne fondán, vidíme spoustu dobrot, které známe už ze svého dětství. Fondán byla ochucená cukrová hmota různé konzistence - od tekuté až po tuhou. Měla různé barvy i příchutě a nejčastěji jsme se s ní setkali v čokoládových bonbónech ve vánočních kolekcích.

Kalendář Celý kalendář

Jak připravit jednoduchý cukrový fondán

Na opravdu snadný fondán potřebujeme jen dvě nebo tři suroviny:

  • 1 díl vody
  • 3 díly krupicového cukru
  • trochu glukózového sirupu, který ale můžeme vynechat

Vodu s cukrem vaříme na tzv. očko nebo řetízek a přitom vařečkou stíráme usazený cukr ze stěn hrnce. Po dosažení potřebné hustoty postavíme hrnec do studené lázně a povrch rozvaru přestříkneme studenou vodou, aby se netvořily škraloupy. Vařečkou mícháme rozvar do tvaru osmičky - v tomto stadiu můžeme přidat aroma (mandle, citrón) nebo pár kapek potravinářského barviva. Stále pilně mícháme, dokud hmota nezbělá. Pak ji zabalíme do fólie a uložíme do ledničky.

Jak připravit fondán na zdobení

Volíme pevnou tvárnou hmotu nebo cukrovou polevu:

  • K potahování dortů musíme vytvořit tužší hmotu, která se neroztéká a ručně ji zpracovat. Při použití ručního šlehače totiž riskujeme jeho poškození. Tuhou hmotu z lednice vyválíme mezi dvěma fóliemi a pokrájíme na kostičky, které zabalíme jako salonky do ozdobného staniolu nebo papírových košíčků. Ještě teplou hmotu lze formovat do kuliček, které namočíme do čokolády.
  • Příprava cukrové polevy je jednoduchá - k základní bílé hmotě přidáme pár lžic studené vody, jedlou barvu nebo potravinářské aroma a promícháme. Poleva musí pomalu stékat z vařečky a na talířku rychle ztuhnout. Bez cukrové polevy si nedokážeme představit dorty, žloutkové věnečky, punčové řezy, donuty nebo barevná dortová lízátka.

Tekutý nebo tuhý cukrový fondán můžeme naplnit do čokoládových skořápek a připravit z nich pralinky, které nás mohou přenést zpět do minulosti - do doby vánočních kolekcí, kdy každé rozbalení čokolády bylo očekáváním, co v ní najdeme.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky