Den fondánu
Fondán je velice poddajný druh polevy, který se často používá při zdobení dortů a výrobě cukrovinek. Je proslulý svou sametovou strukturou. Můžeme ho… Více o významném dni
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Fondán (z francouzského fondant) je bílá cukrová hmota, která má v cukrařině velmi široké použití. Při zpracování je tvárná, ale po zaschnutí ztvrdne a vytvoří tenkou, lámavou krustu - toho se využívá k přípravě křehkých polev.
Když se řekne fondán, vidíme spoustu dobrot, které známe už ze svého dětství. Fondán byla ochucená cukrová hmota různé konzistence - od tekuté až po tuhou. Měla různé barvy i příchutě a nejčastěji jsme se s ní setkali v čokoládových bonbónech ve vánočních kolekcích.
Kalendář Celý kalendář
Fondán je velice poddajný druh polevy, který se často používá při zdobení dortů a výrobě cukrovinek. Je proslulý svou sametovou strukturou. Můžeme ho… Více o významném dni
Na opravdu snadný fondán potřebujeme jen dvě nebo tři suroviny:
Vodu s cukrem vaříme na tzv. očko nebo řetízek a přitom vařečkou stíráme usazený cukr ze stěn hrnce. Po dosažení potřebné hustoty postavíme hrnec do studené lázně a povrch rozvaru přestříkneme studenou vodou, aby se netvořily škraloupy. Vařečkou mícháme rozvar do tvaru osmičky - v tomto stadiu můžeme přidat aroma (mandle, citrón) nebo pár kapek potravinářského barviva. Stále pilně mícháme, dokud hmota nezbělá. Pak ji zabalíme do fólie a uložíme do ledničky.
Volíme pevnou tvárnou hmotu nebo cukrovou polevu:
Tekutý nebo tuhý cukrový fondán můžeme naplnit do čokoládových skořápek a připravit z nich pralinky, které nás mohou přenést zpět do minulosti - do doby vánočních kolekcí, kdy každé rozbalení čokolády bylo očekáváním, co v ní najdeme.
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře