Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké maso použít do francouzských brambor a jak ho správně připravit? Vyzkoušejte to s námi
Zdroj: Toprecepty

Francouzské brambory patří mezi stálice české kuchyně, i když nikdo neví, kde se jejich název přesně vzal. Jídlo z brambor, masa, cibule a vajec, zapečené v troubě, je velice oblíbené i proto, že je cenově výhodné a jeho chuť milují nejen děti, ale i dospělí.

Na jejich přípravu neexistuje přesný recept, přitom rozhodně patří mezi snadná a přitom chutná jídla. Klasické francouzské vrstvené brambory se připravovaly ze syrových brambor a bez masa. Češi si pokrm upravili ve stylu "co dům dá" , což vůbec nebylo na škodu, spíše naopak. Do brambor zakomponovali i klobásky, zeleninu nebo hrášek. 

Jaký je základní postup přípravy francouzských brambor?

Pomůžeme si předvařením surovin den předem, aby byl následující den oběd uvařený raz dva.

  • Brambory, uvařené den předem, nakrájíme na kostičky nebo plátky.
  • Oloupeme cibuli, pokrájíme ji a na tuku orestujeme dozlatova.
  • Na kostky pokrájíme uzené maso - lze použít i šunku nebo měkký salám.
  • Vejce rozklepneme, smícháme se smetanou a prošleháme.
  • Pekáček vymažeme máslem a na dno poklademe vrstvy všech tří surovin.
  • Brambory zalijeme směsí vajec a smetany, pekáč vložíme do trouby a na 180 °C pečeme, dokud nemá pokrm na povrchu zlatou barvu.

Příprava masa

Francouzské brambory můžeme připravit bez masa, s masem nebo s uzeninou. Na množství masa zas tak moc nezáleží, přesto je nejpoužívanějším masem moravské uzené.

  • maso uzené - krkovičku nebo kýtu uvaříme den předem (vývar využijeme na polévku)
  • pečené maso zbylé z předešlého dne rozkrájíme na kostičky
  • mleté maso - osolené a opepřené, orestované na pánvi
  • uzenina - moravské uzené, měkký salám, šunka - stačí pokrájet
  • klobásy - netradiční příloha pro pikantnější chuť 

V přípravě francouzských brambor vám může pomoci i naše video:

Francouzské brambory pro svou rozmanitost nelze zařadit mezi jídla pro chudé nebo bohaté. Vyzkoušejte je připravit na několik způsobů a zjistíte, že jsou prostě výborné.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky