Francouzské brambory: Poradíme, jak připravit oblíbené, jednoduché a chutné jídlo
Francouzské brambory jsou oblíbeným pokrmem, který rychle zasytí celou hladovou rodinu. Příprava není vůbec složitá a zvládne ji i začátečník. Navíc je pokrm velmi variabilní, zpracují se do něj zbytky z lednice i vařené brambory.
Tradiční francouzské brambory se podle původní receptury připravovaly bez masa a ze syrových brambor. V našich končinách však zdomácněla varianta z vařených brambor s uzeninou nebo s uzeným masem. Jak je připravujete vy?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit francouzské brambory
Brambory můžete předem uvařit ve slupce nebo použít brambory syrové. U syrových brambor bude trvat déle, než bude jídlo hotové.
- Nejprve si vymažeme zapékací mísu sádlem.
- Pokrájíme syrové brambory na kostičky nebo kolečka, nakrájíme si cibuli, uzené maso a nastrouháme sýr.
- Do zapékací mísy vrstvíme osolené brambory, cibuli, uzené maso a sýr. Opakujeme dokud máme suroviny. Poslední vrstvou by měl být sýr.
- Povrch osolíme, opepříme a vložíme mísu do předehřáté trouby. Pečeme na 200 °C.
- Po 30 minutách zalijeme rozšlehanými vejci a dopékáme dalších 30 minut.
Pro úplnost a lepší názornost přikládáme také videorecept, podle kterého zvládne francouzské brambory připravit i začínající kuchtík.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře