Francouzské makronky: Křehká sněhová kolečka s jemným krémem vás naprosto okouzlí
Makronky pochází z Francie, jsou to cukrovinky z bílkového sněhu, cukru, mandlové mouky a barviva. Makronky se plní různými krémy, nejčastěji s přidáním ovocného pyré nebo bílé čokolády.
Makronky se skládají pouze z několika ingrediencí a zdá se, že jejich příprava není vůbec složitá. Když pomineme fakt, že se někomu podaří makronky hned napoprvé, pořád je zde drtivá většina lidí, která dosáhne cíle až po dlouhém úsilí a zkoušení, a někdo jejich výrobu po marných pokusech vzdá.
Makronkové těsto v několika bodech
Základem správné přípravy makronek je přesné odměření a vážení surovin:
- 200 g mandlové mouky promícháme s 200 g moučkového cukru.
- Svaříme 50 ml vody a 200 g krupicového cukru na tzv. očko.
- 150 g bílků ušleháme s 200 g moučkového cukru do bílé pěny.
- Snížíme mírně otáčky a přilijeme rozvar za stálého šlehání do sněhu.
- Sníh necháme chvíli vychladnout a promícháme ho s moukou a cukrem.
- Pokud chceme mít barevné makronky, přidáme pár kapek jedlé barvy.
- Hmotu stíráme i ze stěn a snažíme se vytvořit těsto bez žmolků.
Pečení a chladnutí makronek
- Pokud nemáme silikonovou podložku na pečení makronek, nakreslíme si kolečka podle formičky na pečicí papír.
- Těsto naplníme do sáčku s rovnou špičkou a vytlačujeme z něj bochánky velikosti pětikoruny do předkreslených koleček.
- Velké bubliny v těstě propíchneme, zvedneme plech a několikrát s ním udeříme dnem o stůl, aby unikly i malé bublinky.
- Plech necháme stát v teple, aby povrch makronek zaschl a přestal lepit, což trvá asi 15–30 minut.
- Mezitím předehřejeme troubu na 140–150 °C. Je velice důležité svou troubu znát, aby se makronky zbytečně nespálily.
- Plech vložíme do trouby a makronky pečeme, dokud nepůjdou lehce sloupnout z papíru. Necháme je vychladnout.
- Správně připravené makronky mají typickou nožku (krček), jsou lehce nafouknuté, hladké a lesklé.
Makronky bez tepelně upravených bílků
Makronky můžeme připravit i bez cukrového rozvaru, jen z bílkového sněhu, cukru a mandlové mouky. Sice se budou více podobat bílkovým pusinkám, ale zase máme větší šanci, že se povedou, a později se směle pustíme do pravých francouzských makronek.
Plnění a zdobení makronek
Do cukroví se hodí jakýkoliv máslový krém, i když chuťově není příliš ideální. Nejlepší je ganache z bílé čokolády, krém s ovocným pyré, lemon curd či žloutkový creme patissiere. Rozhodně se vyvarujeme šlehačky, mascarpone nebo tvarohu, protože skořápky rozmáčí a ty se rozpadnou. Nenaplněné skořápky můžeme připravit několik dnů před naplněním a uschovat je v dóze s víkem. Až jeden měsíc vydrží makronky v mrazáku.
Sladké drobečky
Kdo má už přípravu klasických makronek za sebou, může začít směle experimentovat. Obarvené těsto na makronky můžeme nastříkat do různých tvarů (srdce, kroužky, květiny, oválky). Povrch makronek malujeme jedlými barvami, stříkáme je barvou z fixírky nebo přejíždíme prstem po kartáčku na zuby, namočeném do barvy - narovnávající se štětinky barvičky nastříkají na makronky.
Komentáře (2)