Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Více o významném dni
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Makronky pochází z Francie, jsou to cukrovinky z bílkového sněhu, cukru, mandlové mouky a barviva. Makronky se plní různými krémy, nejčastěji s přidáním ovocného pyré nebo bílé čokolády.
Makronky se skládají pouze z několika ingrediencí a zdá se, že jejich příprava není vůbec složitá. Když pomineme fakt, že se někomu podaří makronky hned napoprvé, pořád je zde drtivá většina lidí, která dosáhne cíle až po dlouhém úsilí a zkoušení, a někdo jejich výrobu po marných pokusech vzdá.
Kalendář Celý kalendář
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Více o významném dni
Základem správné přípravy makronek je přesné odměření a vážení surovin:
Makronky můžeme připravit i bez cukrového rozvaru, jen z bílkového sněhu, cukru a mandlové mouky. Sice se budou více podobat bílkovým pusinkám, ale zase máme větší šanci, že se povedou, a později se směle pustíme do pravých francouzských makronek.
Do cukroví se hodí jakýkoliv máslový krém, i když chuťově není příliš ideální. Nejlepší je ganache z bílé čokolády, krém s ovocným pyré, lemon curd či žloutkový creme patissiere. Rozhodně se vyvarujeme šlehačky, mascarpone nebo tvarohu, protože skořápky rozmáčí a ty se rozpadnou. Nenaplněné skořápky můžeme připravit několik dnů před naplněním a uschovat je v dóze s víkem. Až jeden měsíc vydrží makronky v mrazáku.
Kdo má už přípravu klasických makronek za sebou, může začít směle experimentovat. Obarvené těsto na makronky můžeme nastříkat do různých tvarů (srdce, kroužky, květiny, oválky). Povrch makronek malujeme jedlými barvami, stříkáme je barvou z fixírky nebo přejíždíme prstem po kartáčku na zuby, namočeném do barvy - narovnávající se štětinky barvičky nastříkají na makronky.
Komentáře
12. 8. 2024 19:51
11. 8. 2024 11:22