Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Madlenky jsou sladké čajové sušenky z piškotového těsta. Pocházejí z francouzské kuchyně a poznáme je snadno - mají tvar nadýchané lastury. V tradičním receptu se do těsta na madlenky přidávají mleté ořechy nebo mandle.

Madlenky se podobají jiným máslovým sušenkám - tyhle ale své jméno odvozují od francouzské dívky jménem Madelaine. Chuť sušenek je delikátní přidanou citrusovou kůrou a šťávou. Někdy se do těsta přidávají mleté mandle a květy levandule.

Jak na přípravu madlenek

Vybereme si vhodný recept, například:

  • 180 g hladké mouky a 70 g moučkového cukru
  • 140 g změklého másla a 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • 1 lžíce pomerančového likéru (lze vynechat)

Máslo s vejcem ušleháme do pěny, přidáme pomerančovou kůru a šťávu a postupně také mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto, které necháme odležet asi 2 hodiny v chladu. Těsto pak vtlačíme do vhodných formiček (mušle, škeble, pracny) a pečeme na 180 °C kolem 10 minut. Upečené madlenky sypeme moučkovým cukrem.

Místo pomerančové příchutě můžeme těsto ochutit citrónovou šťávou a kůrou, skořicí nebo část mouky nahradit kakaem. Někdy se madlenky potírají čokoládou nebo se do ní máčí.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli