Francouzský bílkový sníh: Rychlý a snadný způsob šlehání bílků zastudena
Bílky chrání žloutek a přitom vyživují celé vajíčko. V lidské stravě jde o potravinu, plnou bílkovin. Do některých pokrmů je potřeba bílky ušlehat - vháníme do nich vzduchové bublinky a tím získáme nadýchanou pěnu.
Francouzský bílkový sníh - meringue - se připravuje zastudena z krupicového cukru a bílků v poměru 1:3. Bílky vytáhneme z lednice alespoň hodinu předem (když se doma topí, tak stačí 15 minut). Cukr nesypeme do mísy najednou, ale po částech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit francouzský sníh
Bílky pokojové teploty šleháme v míse za postupného přisypávání cukru. Šleháme tak dlouho, až přestaneme cítit mezi prsty cukrové krystalky. Sníh musí být hladký, jemný, lesklý a pevný. Při zvednutí metly se udrží vysoké špičky a při překlopení mísy dnem vzhůru sníh nevypadne.
Francouzský sníh se používá do bílkových pěn spolu s ovocem a čokoládou, které jsou určeny k okamžité spotřebě. Sníh nelze skladovat - stáním řidne a ztrácí pěnovou nadýchanost. Hodí se převážně k přípravě dezertů, které musí ještě projít tepelnou úpravou - pusinky, dorty Pavlova.
Komentáře