Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílky chrání žloutek a přitom vyživují celé vajíčko. V lidské stravě jde o potravinu, plnou bílkovin. Do některých pokrmů je potřeba bílky ušlehat - vháníme do nich vzduchové bublinky a tím získáme nadýchanou pěnu.

Francouzský bílkový sníh - meringue - se připravuje zastudena z krupicového cukru a bílků v poměru 1:3. Bílky vytáhneme z lednice alespoň hodinu předem (když se doma topí, tak stačí 15 minut). Cukr nesypeme do mísy najednou, ale po částech.

Jak připravit francouzský sníh 

Bílky pokojové teploty šleháme v míse za postupného přisypávání cukru. Šleháme tak dlouho, až přestaneme cítit mezi prsty cukrové krystalky. Sníh musí být hladký, jemný, lesklý a pevný. Při zvednutí metly se udrží vysoké špičky a při překlopení mísy dnem vzhůru sníh nevypadne.

Francouzský sníh se používá do bílkových pěn spolu s ovocem a čokoládou, které jsou určeny k okamžité spotřebě. Sníh nelze skladovat - stáním řidne a ztrácí pěnovou nadýchanost. Hodí se převážně k přípravě dezertů, které musí ještě projít tepelnou úpravou - pusinky, dorty Pavlova.

Sníh šleháme do té doby, dokud se nevytvoří pevné špičky. Pokud se špičky ohýbají, není sníh hotový. Pozor na přešlehání sněhu, začne se pak trhat a odděluje se tekutina. V takovém případě je nejlepší začít znovu.
Pro lepší pocit však k přípravě pěn a krémů použijeme například italský sníh, který se šlehá s horkým cukrovým rozvarem.
 
Pokud milujete nadýchaný dort Pavlova, ale bojíte se ho vyzkoušet, můžete se podívat na naše video, kde vám s jeho přípravou rádi pomůžeme:

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky