Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce jsou křesťanskými svátky, které oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro mnoho lidí jsou Velikonoce symbolem jara a nového života. Jsou to také dny plné dobrého jídla a pití - stejně jako jiné svátky.

Velikonoční svátky jsou díky sílícím slunečním paprskům veselé, díky malovaným vajíčkům barevné, díky mazancům krásně voňavé. Velikonoce jsou dny, kdy se rodina setkává u svátečního stolu a děti se chlubí vykoledovanými sladkostmi.

Jaké sladkosti jsou typické pro Velikonoce

Sladkosti se dají rozdělit do několika druhů podle účelu:

  • Tradiční pečivo, které se podává k snídani nebo svačině, bývá z hutného těsta, které občerství i zasytí - jsou jím mazance a jidáše, ale také velikonoční věnce.
  • Sladké dobroty ke kávě a čaji připravujeme spíše z lehčího těsta - různé druhy ozdobených beránků, smažené boží milosti či piškotové dorty.
  • Menší dortíky bývají velikonočně ozdobeny a jsou vhodné na koledu nebo jako jedlý dárek pro rodinu - minidortíky, cupcaky se sladkými ozdobami, zákusky.
  • Pro koledníky jsou určeny drobné sladkosti, jako perníčky, sušenky, pralinky a linecké cukroví, které ozdobíme barevnými polevami.

Zajíčci z kynutého těsta potěší děti i dospělé. Jsou univerzálním pečivem k snídani, k svačině, na výlety i do košíku s koledou. Na jejich přípravu se podívejte ve videu: 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli