Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Galetka je francouzská palačinka z pohankové mouky, ale také jemný máslový koláč. Společným znakem tohoto moučníku jsou zvednuté okraje, přehnuté přes kraj koláče. Galetky se připravují nasladko i naslano.

Galetky z Bretaně a Normandie jsou tenké pohankové palačinky, plněné různými sladkými a slanými náplněmi. V jiných částech Francie se pod názvem galetka skrývá koláč, plněný ovocnou náplní a upečený v troubě.

Jak připravit galetky - palačinky

Smícháme 120 g pohankové mouky, 1 vejce a 250 ml mléka do těsta palačinkové konzistence. Po nalití na pánev ho rozlijeme po celé ploše nebo ho po dně pánve roztáhneme pomocí dřívka na palačinky, které se ve Francii nazývá "hrábě". Palačinky mají světle hnědou barvu, okraje jsou tmavší a mají podobu krajky. Plníme je smaženou slaninou a volským okem nebo rozvařeným ovocem. Okraje palačinky ohneme směrem dovnitř - tím vytvoříme čtvercový nebo kulatý tvar galetky.

Jak připravit galetku - máslový koláč

Mandlové aroma, přidané do těsta, koláč nádherně provoní:

  • 300 g hladké mouky a špetka soli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 200 g studeného másla
  • 120 ml ledové vody

S pomocí robota zpracujeme mouku s kousky másla a po spojení vlijeme po troškách ledovou vodu. Kompaktní těsto zabalíme do fólie a dáme do chladna - nejlépe přes noc. Těsto (pokud je tuhé, necháme ho chvíli povolit) vyválíme na placku, ze které vykrájíme kolečka velikosti dezertního talířku, která vložíme na plech na pečicí papír.

Na náplň použijeme sezónní ovoce, které pokrájíme, smícháme s cukrem, citrónovou šťávou, zázvorem a kardamomem.

Do středu placek asi 3 cm od okrajů vložíme náplň a okraje těsta přes ni přehneme do stejnoměrných skladů. Galetky mohou být kulaté nebo hranaté, kdy přehneme čtyři strany těsta, abychom vytvořili čtverec. Okraje galetek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem. Pečeme na 200 °C asi 20 minut.

Pokud vám recept na galetky připadá příliš složitý, upečte si něco jiného - třeba rychlý kefírový koláč s ovocem - podle našeho videa:

Sladké drobečky

Pohankové galetky můžeme stejně jako palačinky smotat do svitku, vytvořit kornout nebo psaníčko. Galetky plníme libovolnou náplní, ale máme na paměti, že palačinka bez vajec se vlhkou náplní velice rychle rozmočí, proto ji konzumujeme okamžitě po naplnění.

 

Další tipy a triky