Ganache, krém ze smetany a čokolády: Ze dvou ingrediencí připravíme mnoho dobrot
Ganache (čte se ganáž) je jedinečné spojení kvalitní čokolády a vysokotučné smetany. Z obou uvedených ingrediencí lze připravit několik druhů sladkostí, krémů a polev, které jsou jemné a sametově hladké.
Ganache znamená francouzsky "čokoládový krém" a přesně tím je. Unikátní směs smetany a čokolády je nejen výborným krémem do pohárů, ale také tvárnou hmotou do cukroví, polevou, náplní pro pralinky nebo základem pro šlehané krémy.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravuje ganache
Příprava je jednoduchá - ohřejeme smetanu a přidáme do ní nalámanou čokoládu nebo čokoládové pecky, které vařečkou či metličkou mícháme tak dlouho, dokud se dokonale nerozpustí. Použijeme čokoládu s minimálně 50 % kakaa, ale lepší je 70 % a více. Po vychladnutí vložíme nádobu do lednice a necháme v ní směs několik hodin (nejlépe přes noc) odpočívat, než s ní budeme dále pracovat.
Jaký použít poměr smetany a čokolády
Množství smetany rozhoduje o pevnosti krému nebo polevy:
- Čokoládovou polevu připravíme v poměru 2 díly čokolády a 1 díl smetany - taková poleva bude lesklá a tuhá, ale zároveň půjde dobře krájet. Při zředění trochou horké smetany ji můžeme využít na stékanou polevu.
- Čokoládový obmaz dortu připravíme v poměru 1 díl smetany a 1 díl čokolády, aby byla směs hustá, pevná a přitom dobře roztíratelná. Jemný krém se hodí také k plnění dortů a zákusků a do vrstvených pohárů.
- Čokoládový lehký krém vyšleháme z dobře vychlazené směsi, připravené z 1 dílu čokolády a 2 dílů smetany a plníme jím dorty a řezy. Krém je nadýchaný a má stejné vlastnosti a chuť jako pařížská šlehačka.
- Čokoládový krém je ganache, do které při šlehání přidáme změklé máslo v poměru 2 díly smetany a 1 díl másla. Výsledný krém je světlý, nadýchaný, jemný a hladký. Z většího množství másla vznikne pevný máslový krém.
K čemu se používá ganache
Máme dvě suroviny a mnoho možností použití:
- Lehké i těžší krémy na dorty, řezy, zákusky, košíčky, makronky a cukroví.
- Polevy na všechny cukrářské výrobky včetně polevy stékané.
- Vrstvené poháry, svačinky pro děti na doma, do školy i na oslavu.
- Čokoládové lanýže a pralinky z čokoládových skořápek, plněné ganache.
Sladké drobečky
Čokoládový krém si připravíme i z levnějších čokolád - například z čokolády na vaření, také však i z kokosového mléka. Musíme ale počítat s tím, že krém bude řidší a využijeme ho spíše do pohárů, s ovocem jako svačinku pro děti nebo po zamíchání želatiny jako základ na čokoládový nepečený dort. Světlá ganache vznikne použitím bílé čokolády a dá se lehce zabarvit jedlými potravinářskými barvami.
Komentáře