Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ganache (čte se ganáž) je jedinečné spojení kvalitní čokolády a vysokotučné smetany. Z obou uvedených ingrediencí lze připravit několik druhů sladkostí, krémů a polev, které jsou jemné a sametově hladké.

Ganache znamená francouzsky "čokoládový krém" a přesně tím je. Unikátní směs smetany a čokolády je nejen výborným krémem do pohárů, ale také tvárnou hmotou do cukroví, polevou, náplní pro pralinky nebo základem pro šlehané krémy.

Jak se připravuje ganache

Příprava je jednoduchá - ohřejeme smetanu a přidáme do ní nalámanou čokoládu nebo čokoládové pecky, které vařečkou či metličkou mícháme tak dlouho, dokud se dokonale nerozpustí. Použijeme čokoládu s minimálně 50 % kakaa, ale lepší je 70 % a více. Po vychladnutí vložíme nádobu do lednice a necháme v ní směs několik hodin (nejlépe přes noc) odpočívat, než s ní budeme dále pracovat.

Jaký použít poměr smetany a čokolády

Množství smetany rozhoduje o pevnosti krému nebo polevy:

  • Čokoládovou polevu připravíme v poměru 2 díly čokolády a 1 díl smetany - taková poleva bude lesklá a tuhá, ale zároveň půjde dobře krájet. Při zředění trochou horké smetany ji můžeme využít na stékanou polevu.
  • Čokoládový obmaz dortu připravíme v poměru 1 díl smetany a 1 díl čokolády, aby byla směs hustá, pevná a přitom dobře roztíratelná. Jemný krém se hodí také k plnění dortů a zákusků a do vrstvených pohárů.
  • Čokoládový lehký krém vyšleháme z dobře vychlazené směsi, připravené z 1 dílu čokolády a 2 dílů smetany a plníme jím dorty a řezy. Krém je nadýchaný a má stejné vlastnosti a chuť jako pařížská šlehačka.
  • Čokoládový krém je ganache, do které při šlehání přidáme změklé máslo v poměru 2 díly smetany a 1 díl másla. Výsledný krém je světlý, nadýchaný, jemný a hladký. Z většího množství másla vznikne pevný máslový krém. 

K čemu se používá ganache

Máme dvě suroviny a mnoho možností použití:

  • Lehké i těžší krémy na dorty, řezy, zákusky, košíčky, makronky a cukroví.
  • Polevy na všechny cukrářské výrobky včetně polevy stékané.
  • Vrstvené poháry, svačinky pro děti na doma, do školy i na oslavu.
  • Čokoládové lanýže a pralinky z čokoládových skořápek, plněné ganache.

Sladké drobečky

Čokoládový krém si připravíme i z levnějších čokolád - například z čokolády na vaření, také však i z kokosového mléka. Musíme ale počítat s tím, že krém bude řidší a využijeme ho spíše do pohárů, s ovocem jako svačinku pro děti nebo po zamíchání želatiny jako základ na čokoládový nepečený dort. Světlá ganache vznikne použitím bílé čokolády a dá se lehce zabarvit jedlými potravinářskými barvami.

Komentáře

Další tipy a triky