Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pod názvem golubce najdeme recept na plněné zelené listy s náplní. Připravit se dají na různé způsoby, plnit je můžete masem i bezmasými náplněmi. Golubce se výborně doplňují s rajčatovou omáčkou. Seznámíme vás s oblíbeným receptem z našeho receptáře a poradíme, jak připravit vegetariánskou verzi.

Golubce (holubce, závitky) jsou typickým ukrajinským jídlem. Příprava je trochu pracnější, ale pochutnáte si. Do golubců z našeho videa bude potřebovat mleté maso, ale můžete do nich připravit i jiné náplně, podobně jako do našich oblíbených plněných paprik. Zelné listy jsou pro tento pokrm typické, ale můžete použít i jiné listy, především kapustové. Vhodné jsou dokonce listy z vinné révy nebo černého rybízu (na jaře).

Jak udělat golubce

Provedeme vás postupem přípravy této speciality:

  1. Připravte si jedno bílé hlávkové zelí a suroviny na masovou náplň - 750 g mletého masa (mix nebo hovězí), 1 menší cibuli, 1 lžíci sladké papriky, mletý pepř a sůl.
  2. Dále budete potřebovat na omáčku 2 cibule, 140 g rajčatového protlaku, 200 g zakysané smetany, 8–10 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, sůl a olej.
  3. Mleté maso dokonale smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, ochuťte kořením a solí.
  4. Zelnou hlávku (bez košťálu) krátce povařte, díky tomu listy změknou a bude se s nimi dobře pracovat. Půjdou také snadno odlupovat. Jednotlivé listy pak odlupujte, nechte je osušit a vychladnout na papírové utěrce.
  5. Poté tvořte z připravené náplně válečky, které budete postupně balit do zelných listů. Pokud jsou listy menší, použijte na každý závitek listy dva. Pokud jsou starší listy příliš tuhé, odkrojte z nich tvrdší žebra listů - závitky pak půjdou lépe balit.
  6. Dále na velké pánvi (nebo rovnou v pekáčku) osmažte nakrájenou cibuli. Přidejte k ní jemně na nudličky nakrájené zbylé zelí a rajčatový protlak. Přidejte také koření a krátce orestujte.
  7. Pak na tento základ v pekáčku vyskládejte golubce (plněné listy), podlijte je vodou, ve které jste hlávku vařili, přiklopte a v rozehřáté troubě upečte (asi 40 minut). 
  8. Na závěr odložte golubce stranou, vyjměte koření (celý pepř a nové koření, bobkový list), odeberte trochu omáčky, vmíchejte do ní zakysanou smetanu, vraťte zpět ke zbytku omáčky a dohromady promíchejte. Pokud byste dali smetanu rovnou do omáčky, mohla by se srazit. Golubce vraťte zpět a tím je jídlo hotové. 
  9. Tip: Jako náplň pro vegetariánskou verzi můžete použít např. uvařenou rýži, kterou smícháte s podušenou mrkví na cibulce. Chutnou součástí náplně může být sojový granulát nebo uzené tofu. Golubce lze pozvolna připravit v pomalém hrnci nebo upéct v troubě.

Podívejte se na kompletní znění receptu na golubce z úvodního videa.

Podívejte se ještě na další tipy, jak připravit skvělé zelné závitky. Na své si přijdou i milovníci ostřejších chutí.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli