Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přemýšlíte, jak využít krásné papriky, kterých máte koncem léta dostatek? Mezi nejoblíbenější papriková jídla patří kromě leča ještě plněné papriky. Jejich chuť je naprosto skvělá, podáváme je v kombinaci s rajskou omáčkou a knedlíkem nebo rýží.

Přebytek paprik snadno zmrazíme, v zimě se určitě budou hodit. Dají se také zavařit ve sladkokyselém nálevu, uplatní se pak ve studené kuchyni a na zdobení různých jídel. Ale především a nejvíce si v létě užijeme různých paprikových jídel, která se sice dají připravovat i mimo jejich sezónu, ale jsou nejlepší z čerstvých paprik. Lečo připravené v létě chutná úplně jinak, než to z mražených paprik. A plněné papriky, to je velká dobrota.

Čím naplnit papriky

Náplň pro plnění paprik není na přípravu složitá:
  • Běžně je jejím základem mleté maso, může to být směs různých druhů (např. vepřové, hovězí, krůtí). K masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku, také vejce, trochu hořčice a strouhanky (nebo navlhčený nakrájený rohlík).
  • Plněné papriky milují i vegetariáni. K plnění se hodí především pohanka, rýže a kuskus. Obilovinu doplníme vajíčkem, sýrem a houbami. Příprava sice záleží na konkrétním receptu, ale vhodnější bývá papriky upéct v troubě než vařit v rajské omáčce.

Jak připravit plněné papriky

Očištěné papriky naplníme připravenou směsí a vaříme je v rajské omáčce, zatím nezahuštěné. Var by měl být jen mírný, ale dostatečně dlouhý (cca 30 minut). Pokud jsme směsi k plnění připravili více, než bylo do paprik potřeba, zbývající část použijeme k vytvoření masových kuliček. Ty vaříme společně s plněnými paprikami. Hotové papriky z omáčky vyjmeme a omáčku zahustíme, případně dochutíme. Papriky s rajskou omáčkou podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.

Plněné papriky netradičně

Můžete je uvařit podle ověřeného receptu z našeho receptáře. Následující dávka náplně je určená pro šest plněných paprik.

  1. Budete potřebovat 750 g mletého masa, 1 velkou cibuli, 1 vejce, 1 lžíci hořčice, 3 stroužky česneku, strouhanku, 1 větší rajčatový protlak, 4 větší rajčata, mletý pepř, sůl, majoránku a olej.
  2. Mleté maso osolíme a opepříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vajíčko, trochu strouhanky, 1 lžíci hořčice, prolisovaný česnek a majoránku.
  3. Papriky očistíme, aniž bychom je rozkrajovali podélně. Po očištění nožem je vypláchneme vodou a naplníme připravenou směsí, poté je rozmístíme do pekáčku, pokapeme olejem, potřeme rajským protlakem a posypeme nakrájenými rajčaty. 
  4. Pekáč přikryjeme alobalem a dáme do trouby na 190 °C. Přibližně po dvaceti minutách podlijeme vodou a znovu přikryjeme alobalem.
  5. Papriky pečeme cca 1 hodinu, poté sundáme alobal a ještě odkryté je dopečeme asi 30 minut, aby získaly pěknou barvu. 
  6. Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

A jak máte rádi plněné papriky vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli