Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na gratinované pokrmy? Máme pro vás oblíbené recepty z našeho receptáře
Zdroj: Pixabay, Rita

Gratinování je chutná úprava pokrmů zapékáním. Suroviny k zapékání často nejprve tepelně upravíme a na závěr krátce zapečeme s vrstvou sýru a strouhanky. Můžeme je také zalít chutnou omáčkou, která pokrm ještě více pozvedne a doladí jeho chuť.

Gratinování je méně známý francouzský výraz. Jedná se o zapékání jídel buď se sýrovou vrstvou nebo po zalití omáčkou. Zapékací omáčky mohou být různé, záleží na nás, kterou zvolíme. Může se jednat o ochucený bešamel, smetanu nebo mléko rozmíchané s vejci. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Gratinování

Gratinování je převzato z francouzštiny a znamená zapékání. Gratinovat můžeme především pokrmy z brambor, ale i z těstovin. Při gratinování se používá sýr a strouhanka, čímž vzniká krusta, která tvoří chutnou a připečenou kůrku.

Co použít ke gratinování

K zapékání používáme především brambory, těstoviny, zeleninu, houby i maso. Suroviny často nejprve tepelně upravíme a teprve potom naskládáme do zapékací misky nebo do pekáčku. Vrstva k zapékání by měla být nižší, aby se dobře propekla.

Sýrová vrstva ke gratinování

Sýrovou vrstvu často dáváme až na závěr zapékání. Obvykle se jedná o strouhaný sýr. Pokud ho přidáme až krátce před dopečením, bude z něj velmi chutná součást pokrmu, ale pokud ho přidáme příliš brzy, mohl by se vysušit a ztmavnout, chuť už by nebyla tak dobrá.

Na závěr pro vás máme recept na gratinovanou cuketu s bramborami. Pokrm je nejen chutný, ale i krásný na pohled. Postup můžete zhlédnout ve videu.

 

Komentáře

Další tipy a triky