Griottka je sladký likér z višní, alkoholu a cukru s úžasnou chutí a vůní

Višně jsou z čeledi růžovitých stejně jako třešně. Jejich plody i dužina jsou tmavě červené, s malou peckou. Vyznačují se sladkou a kyselou chutí, což jsou vlastnosti, které lze využít při přípravě různých pokrmů.
Višně můžeme zpracovat do kompotů, marmelád, sirupů a likérů. Do moučníků se přidávají jen v omezeném množství, protože se nesnadno zbavují pecky. U marmelád a likérů se pecka odstraní až po dokončení výsledného produktu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravuje griottka
Likéry se připravují podle mnoha rodinných receptů - zde je jeden z nich:
- Svaříme 250 ml červeného vína s několika hřebíčky a celou skořicí a necháme vychladnout. Mezitím umyjeme 3l sklenici.
- Očištíme 1 g višní (zbavíme je stopek, nahnilých plodů a omyjeme je). Do 3l nádoby sypeme postupně višně a 500 g krupicového cukru.
- Obsah nádoby protřepeme a zalijeme 500 ml alkoholu - rumem, vodkou nebo slivovicí. Jako poslední nalijeme svařené víno.
- Nádobu uzavřeme a umístíme na stinné místo s pokojovou teplotou, kde bude obsah 8 týdnů zrát.
- Po 8 týdnech obsah přecedíme přes plátýnko a přelijeme do lahví, které uchováme v chladu a temnu.
Co s naloženými višněmi
Nemusíme je vyhazovat, využití se jistě najde:
- Ovoce můžeme ještě jednou zalít alkoholem - výsledný likér bude slabší, ale někomu to nevadí. Použijeme stejný alkohol jako v prvním případě.
- Alkoholem nasáklé višně vypeckujeme, uložíme do skleničky v lednici a použijeme je jako rozinky do moučníků, k ozdobení pohárů nebo do zmrzlin.
- Naložené višně použijeme do pralinek, domácí čokolády nebo jen tak k zobání k televizi, kdy se už nechystáme někam jet.
- V zimních měsících po návratu z procházky přijde vhod horká griottka, kterou můžeme jen zalít podobně jako grog horkou vodou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře