Griottka je sladký likér z višní, alkoholu a cukru s úžasnou chutí a vůní
Višně jsou z čeledi růžovitých stejně jako třešně. Jejich plody i dužina jsou tmavě červené, s malou peckou. Vyznačují se sladkou a kyselou chutí, což jsou vlastnosti, které lze využít při přípravě různých pokrmů.
Višně můžeme zpracovat do kompotů, marmelád, sirupů a likérů. Do moučníků se přidávají jen v omezeném množství, protože se nesnadno zbavují pecky. U marmelád a likérů se pecka odstraní až po dokončení výsledného produktu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravuje griottka
Likéry se připravují podle mnoha rodinných receptů - zde je jeden z nich:
- Svaříme 250 ml červeného vína s několika hřebíčky a celou skořicí a necháme vychladnout. Mezitím umyjeme 3l sklenici.
- Očištíme 1 g višní (zbavíme je stopek, nahnilých plodů a omyjeme je). Do 3l nádoby sypeme postupně višně a 500 g krupicového cukru.
- Obsah nádoby protřepeme a zalijeme 500 ml alkoholu - rumem, vodkou nebo slivovicí. Jako poslední nalijeme svařené víno.
- Nádobu uzavřeme a umístíme na stinné místo s pokojovou teplotou, kde bude obsah 8 týdnů zrát.
- Po 8 týdnech obsah přecedíme přes plátýnko a přelijeme do lahví, které uchováme v chladu a temnu.
Co s naloženými višněmi
Nemusíme je vyhazovat, využití se jistě najde:
- Ovoce můžeme ještě jednou zalít alkoholem - výsledný likér bude slabší, ale někomu to nevadí. Použijeme stejný alkohol jako v prvním případě.
- Alkoholem nasáklé višně vypeckujeme, uložíme do skleničky v lednici a použijeme je jako rozinky do moučníků, k ozdobení pohárů nebo do zmrzlin.
- Naložené višně použijeme do pralinek, domácí čokolády nebo jen tak k zobání k televizi, kdy se už nechystáme někam jet.
- V zimních měsících po návratu z procházky přijde vhod horká griottka, kterou můžeme jen zalít podobně jako grog horkou vodou.
Griottka je alkohol, který může negativně ovlivnit vaše smysly, proto si dejte pozor na její konzumované množství. Ani dětem nedávejte naložené višně a griottku, pokud neprojdou tepelnou úpravou.
Na jednu možnost přípravy griottky se můžete podívat v našem videu:
Komentáře