Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gulášovka je druh husté maďarské polévky, jejíž základní ingredience jsou hovězí maso, cibule, brambory a mletá červená paprika. Pro ještě lepší chuť je vhodnější použít mleté maso, které polévku zároveň zahustí.

Co gulášová polévka, to jiný pokrm. Mnoho receptů vychází z krajových či rodinných zvyklostí. Některé polévky jsou připravovány stylem "co dům dá" a přitom jsou naprosto skvělé. Ta nejlepší z nich se připravuje s mletým hovězím masem.

Jak připravit klasickou gulášovou polévku

Poradíme vám přípravu v několika krocích:

  • Připravíme si hovězí maso - sami ho umeleme nebo ho necháme umlít v řeznictví.
  • V kastrole rozpálíme sádlo a opečeme na něm najemno pokrájenou cibuli.
  • Přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Všechna voda se musí odpařit.
  • Maso posypeme mletou paprikou, zamícháme a podlijeme vodou nebo vývarem.
  • Směs dusíme pod pokličkou, dokud není maso téměř měkké.
  • Přidáme pokrájené brambory a dolijeme vývarem do potřebného množství.
  • Dokořeníme pepřem, pálivou paprikou, utřeným česnekem a majoránkou.

Co se dá ještě přidat do gulášové polévky

Mnoho lidí nastavuje klasickou gulášovku i jinými ingrediencemi - buď jim tak chutnají nebo je strávníků více, než polévky. Přidat se dají sterilované fazole, pokrájené zelí, papriky a rajčata, uzeniny, klobásy, cuketa nebo lesní houby.

Receptů na pravou gulášovou polévku je mnoho a je těžké se v nich orientovat. Na přípravu jedné z nic se můžete podívat v našem videu:

 

Další tipy a triky