Gulášový kotlík: Máme pro vás základní přehled, podle čeho vybrat ten nejvhodnější
Přichází letní čas a spolu s ním i zahradní party či kempování. Pokud rádi připravujete jídlo v přírodě, vyzkoušejte kotlík! Vaření na ohni vytváří skvělou atmosféru, ať už v kotlíku vaříte právě guláš, polévku nebo bylinkový čaj.
Kotlíky jsou nedílnou součástí výbavy nejednoho trampa, využijete je však i na zahradě při posezení s přáteli nebo při rodinné oslavě. Pojďte se podívat na typy gulášových kotlíků, usnadní vám to rozhodování při jeho výběru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na materiálu záleží
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv materiál, je potřeba znát jeho plusy i mínusy. Pro někoho bude rozhodující náchylnost kotlíku na pád a nárazy, pro jiného jeho hmotnost či cenová dostupnost.
- Smaltovaný kotlík - ve smaltovaném kotlíku se připravované pokrmy nepřipalují, má dobrou tepelnou vodivost a skvěle se myje. Jeho nevýhodou však je náchylnost na poškrábání. K jeho čištění používejte pouze jemné čisticí prostředky, pozor také na pády a nárazy.
- Nerezový kotlík - Naopak nerezový kotlík je proti pádům a nárazům odolný. Má také dobrou vodivost tepla, ale hůře se oproti smaltovanému kotlíku myje. Po použití se doporučuje kotlík nechat odmočit či v něm nechat vodu přejít varem, aby se usnadnilo jeho následné mytí. Je lehký, tudíž ideální na používání v přírodě.
- Litinový kotlík - Těžké litinové kotlíky se v rodinách dědí z generace na generaci, stejně jako ostatní litinové nádobí. Pokrmy udrží opravdu po dlouhou dobu teplé, jeho údržba je snadná - stačí vypláchnout a vytřít. Měla by se na něm udržovat ochranná olejová vrstva.
- Železný kotlík - Kotlík ze železa také chraňte olejovou vrstvou. Je velmi odolný, teplotu pokrmu udržuje po delší čas. Hůře se však čistí a jeho nevýhodou je i váha.
- Měděný kotlík - I tento kotlík je potřeba udržovat v dobrém stavu malou vrstvou oleje. Mastnota kotlíky chrání před zrezivěním. Měděné kotlíky jsou však velmi náročné na údržbu, ihned po dovaření se připravované jídlo musí z kotlíku přemístit do jiné nádoby, aby povrch nezačal oxidovat. Vzhledem k jeho váze s ním asi také nebudete cestovat.
Podle čeho vybrat velikost
Kotlíky jsou k dostání v různých objemech. Při výběru musíte brát v potaz počet strávníků i jejich apetit. Na dospělého počítáme přibližně 400 - 500 ml na porci a jedna na osobu nemusí stačit. Také je potřeba myslet na to, že nelze kotlík naplnit celý kvůli míchání a další manipulaci s ním.
Nezapomínejte na příslušenství
Vhodné je pořídit ke kotlíku rovnou i poklici, abyste měli jídla dříve hotová. K umístění nad oheň se používá trojnožka, jejíž výběr záleží na její nosnosti a na velikosti kotlíku. Trojnožky také mohou posloužit k upevnění roštů či wok pánví k tomuto určeným.
Smaltované a nerezové kotlíky jsou cenově nejdostupnější a vzhledem ke své váze i nejvhodnější pro cestování. Záleží však na vás, který kotlík si získá vaše srdce a jaké pokrmy z něj ohromí vaše chuťové buňky. Níže pro vás máme jednoduchý video-recept na oblíbený buřtguláš, který snadno připravíte nejen na sporáku, ale i při dovolené v kotlíku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
7 nejlepších jídel z jednoho pekáčku. Hodí se především během dnů, kdy máme málo času na vaření
Komentáře