Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Zdroj: Top recepty

Halušky, slovenské národní jídlo, jsou na přípravu snadné a rychlé. Uvařit si je můžeme z brambor a mouky, nebo jenom z mouky. Nejoblíbenější jsou podávané s brynzou nebo se zelím a osmahnutou slaninou.

Halušky z mouky

K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl.

  • Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou.
  • Vypracujeme měkké těsto - ani husté ani řídké.
  • Větší množství vody včas uvedeme do varu - těsto by před vařením nemělo dlouho stát, protože stáním řidne.
  • Můžeme nejprve uvařit kousek těsta na zkoušku, teprve pak dáme vařit další halušky
  • Halušky protlačujeme do vody buď přes síto k tomu určené (haluškovač), nebo dáme těsto na prkýnko a nožem oddělujeme kousky, které vhazujeme do vody.
  • Halušek nevaříme naráz mnoho, aby se voda příliš neochladila a halušky se nerozvářely.
  • Když halušky po chvíli vyplavou, scedíme je nebo vytahujeme. 
  • Uvařené halušky omastíme a přidáme kysané zelí, uzeninu, smaženou cibulku nebo brynzu.

Halušky z mouky a brambor

Na bramborové halušky potřebujeme navíc najemno nastrouhané brambory. Tekutinu z brambor slijeme a necháme odstát. Škrobovou usazeninu vrátíme zpět. Přidáme mouku a sůl. Postupujeme stejně jako u moučných halušek. Hotové halušky smícháme se zelím a uzeninou - slaninu nejprve osmahneme na tuku.

Halušky s brynzou

Podle některých receptů do halušek přidáváme i vajíčko. Po uvaření halušky scedíme a promícháme s kysanou smetanou a nadrobenou brynzou. Na talířích je sypeme slaninou, kterou jsme pokrájeli na malé kostičky a na pánvi vypekli do křupava. Halušky ještě dozdobíme sekanou petrželkou.

Halušky se sýrem, špenátem nebo s tofu

Hotové halušky si na talíři dochutíme a ozdobíme tak, jak nám vyhovuje. Můžeme vyzkoušet špenát nebo strouhaný sýr. Další oblíbenou možností je uzené nebo neochucené tofu, které nakrájíme na kostky a osmahneme na cibulce do křupava. Podáváme k haluškám stejně jako uzeninu.

Na haluškách si pochutnáme i nasladko. Můžeme si je připravit oslazené a omaštěné, s mákem nebo strouhankou, na talíři doplněné zavařeným ovocem.

 

 

Komentáře

Halušky z mouky? Jéžiši ....:-//

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky