Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky, slovenské národní jídlo, jsou na přípravu snadné a rychlé. Uvařit si je můžeme z brambor a mouky, nebo jenom z mouky. Nejoblíbenější jsou podávané s brynzou nebo se zelím a osmahnutou slaninou.
Halušky z mouky
K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl.
- Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou.
- Vypracujeme měkké těsto - ani husté ani řídké.
- Větší množství vody včas uvedeme do varu - těsto by před vařením nemělo dlouho stát, protože stáním řidne.
- Můžeme nejprve uvařit kousek těsta na zkoušku, teprve pak dáme vařit další halušky.
- Halušky protlačujeme do vody buď přes síto k tomu určené (haluškovač), nebo dáme těsto na prkýnko a nožem oddělujeme kousky, které vhazujeme do vody.
- Halušek nevaříme naráz mnoho, aby se voda příliš neochladila a halušky se nerozvářely.
- Když halušky po chvíli vyplavou, scedíme je nebo vytahujeme.
- Uvařené halušky omastíme a přidáme kysané zelí, uzeninu, smaženou cibulku nebo brynzu.
Halušky z mouky a brambor
Na bramborové halušky potřebujeme navíc najemno nastrouhané brambory. Tekutinu z brambor slijeme a necháme odstát. Škrobovou usazeninu vrátíme zpět. Přidáme mouku a sůl. Postupujeme stejně jako u moučných halušek. Hotové halušky smícháme se zelím a uzeninou - slaninu nejprve osmahneme na tuku.
Halušky s brynzou
Podle některých receptů do halušek přidáváme i vajíčko. Po uvaření halušky scedíme a promícháme s kysanou smetanou a nadrobenou brynzou. Na talířích je sypeme slaninou, kterou jsme pokrájeli na malé kostičky a na pánvi vypekli do křupava. Halušky ještě dozdobíme sekanou petrželkou.
Halušky se sýrem, špenátem nebo s tofu
Hotové halušky si na talíři dochutíme a ozdobíme tak, jak nám vyhovuje. Můžeme vyzkoušet špenát nebo strouhaný sýr. Další oblíbenou možností je uzené nebo neochucené tofu, které nakrájíme na kostky a osmahneme na cibulce do křupava. Podáváme k haluškám stejně jako uzeninu.
Na haluškách si pochutnáme i nasladko. Můžeme si je připravit oslazené a omaštěné, s mákem nebo strouhankou, na talíři doplněné zavařeným ovocem.
Komentáře
12. 3. 2022 09:10