Hermelín v kuchyni 7x jinak. Nemusí zůstat jen u grilovaného či nakládaného. Jsou i další speciality
Hermelín je výrazně aromatický sýr, uvnitř krémový a pružný, ale na povrchu pevný a pokrytý bílou ušlechtilou plísní. Voní po žampionech a patří mezi nejoblíbenější sýry, které se podávají při slavnostních příležitostech.
Speciality z hermelínu
Hermelín před použitím ponecháme chvíli při pokojové teplotě, aby se jeho vůně lépe rozvinula a povrch mírně změkl. Používáme ho ve studené kuchyni do pomazánek, ke zdobení obložených mís, na chlebíčky a jednohubky. V teplé kuchyni ho oceníme pro přípravu různých specialit.
- Grilovaný hermelín
- Nakládaný hermelín I
- Bramborová pánev s hermelínem
- Cuketové karbanátky s hermelínem
- Žampionový salát s hermelínem a jarní cibulkou
- Pomazánka s restovaným pórkem, šunkou a hermelínem
- Hermelín v kuskusové krustě s rybízovou omáčkou
Grilovaný hermelín je rychlovka, kterou si můžeme připravit kdykoliv, nemusíme čekat na grilovací sezónu. Příprava je velmi jednoduchá. Stačí sýr, olej a oblíbené grilovací koření. Připravený hermelín grilujeme v alobalu a podáváme s pečivem.
Nakládaný hermelín ocení každý milovník nakládaných sýrů. Dáme si záležet na výběru koření a sýr doplníme cibulí a česnekem. Po zalití olejem vše necháme v lednici uležet několik dnů a jedlý dárek je připravený.
Bramborová pánev je plná svěžích barev a výrazných chutí. Brambory mají chutnou a křupavou kůrčičku a jsou pěkně opečené ze všech stran. Tuto rychlovku podáváme co nejdříve po upečení, nejlépe přímo z pánve.
Cuketové karbanátky tentokrát připravíme z nastrouhané cukety, hermelínu a ovesných vloček. Karbanátky dobře ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem. Obalujeme je ve strouhance a smažíme.
Žampiony uvaříme s kořením a po vychladnutí smícháme s cibulkou, kapií a na kostičky nakrájeným sýrem. Dochutíme smetanou, hořčicí a majonézou. Salát podáváme vychlazený s čerstvým pečivem.
Pórek nejprve orestujeme se šunkou a kmínem. Základ po vychladnutí doplníme hermelínem a smetanovým sýrem. Jemnost dodá několik lžic smetany. Hermelínovou pomazánku si můžeme připravit jako chutnou večeři.
Poslední netradiční recept nás možná překvapí. Hermelín, který nejprve obalíme ve vajíčku a poté kuskusem, upečeme v rozpálené troubě tak, aby sýr zůstal měkký. Podáváme s teplou rybízovou omáčkou.
Hermelín v kuchyni
Hermelín v kuchyni využijeme na přípravu různých specialit, jejichž příprava je obvykle rychlá a snadná. Mezi nejoblíbenější patří smažený hermelín v trojobalu, grilovaný hermelín a nakládaný hermelín, který připravujeme především jako jedlý dárek.
Strouhaný hermelín lze přidávat do různých placiček a karbanátků, které smažíme na tuku. Můžeme jím posypat teplá i studená jídla. Český hermelín je napodobeninou slavného francouzského sýru camembert.
Komentáře