Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Zdroj: Top recepty

Hlávkový salát je nejlepší čerstvě sklizený a svěží. Můžeme ho jíst samotný, používáme ho ke zdobení vařených jídel a obložených chlebů. Přidáváme ho do sendvičů a připravujeme z něj chutné saláty - inspirovat nás mohou osvědčené recepty.

Hlávkový salát pro zdraví

Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle Organicfacts.net působí jako mírné sedativum a pomáhá při usínání

Jednoduché recepty na saláty

Často se  hlávkový salát připravuje pouze s jednoduchou octovou zálivkou, můžeme použít i citrón. Oblíbené jsou saláty, které doplníme na kolečka nakrájeným pórkem, rajčaty, uvařenými vejci a smetanovou nebo jogurtovou zálivkou. 

Co přidat k hlávkovému salátu 

Kromě rajčat a natvrdo uvařených vajec se k hlávkovému salátu (i ledovému) skvěle hodí různé sýry. V našich receptech se přidává gouda, eidam, niva nebo mozarella. Nakonec můžeme přidat i vlašské ořechy, nejlépe předem namočené.

K čemu salát podáváme

Salát podáváme s pečivem nebo ho připravujeme jako přílohu k hlavnímu jídlu. Velmi dobře chutná k bramborovým pokrmům. Salát je možné doplnit opečenou slaninou, škvarky nebo kostečkami osmahnutého uzeného tofu
Salát pěstujeme na slunném místě, ve stínu se obvykle nevytvoří pevné a chutné hlávky. Poskytneme mu dostatek vláhy, při přemokření hrozí zahnívání. Sazenice často vysazujeme na vyplnění volných míst, mezi jinou zeleninu (např. mezi kedlubny, rajčata a zelí).

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky