Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z čeho připravit holandský řízek. Oblíbené recepty z mletého masa a strouhaného sýra
Zdroj: Top recepty

Holandský řízek připravujeme z mletého masa, které smícháme se strouhaným sýrem, smetanou a vajíčkem. Řízek, obalený v trojobalu a dozlatova usmažený, dobře chutná s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Směs na holandský řízek 

Osolené mleté maso promícháme s chladným mlékem nebo smetanou a necháme odležet. Poté přidáme vejce a strouhaný sýr, obvykle goudu, eidam nebo uzený sýr. Směs opepříme, případně ochutíme jiným výrazným kořením. Z připravené směsi tvarujeme navlhčenýma rukama řízky.

Klasický holandský řízek

Řízky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Pak je upečeme v troubě nebo usmažíme na pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého olejeMleté maso se propeče lépe a rychleji, než kdyby bylo vcelku, zvlášť pokud se jedná o tučné maso. 

Odlehčené varianty přípravy

Podle odlehčeného receptu na holandské řízky mleté maso doplníme strouhanými vařenými bramborami a místo smetany použijeme chladné mléko nebo pouze vodu. Podle jiného receptu smažíme vytvarované řízky bez předchozího obalení v trojobalu

Netradiční holandský řízek

Kromě tučného vepřového masa je do řízků vhodné i hovězí nebo drůbeží maso"Falešný" holandský řízek připravíme z pomletého salámu (Gothaj, Junior). Masovou směs jednoduše upečeme i ve tvaru sekané. Další možností je obalování řízků v sezamovém semínku.

Dietní tento řízek opravdu není

Holandský řízek určitě nepatří mezi dietní jídla, ale právě naopak. Kombinace tučného masa se smetanou a sýrem vytvoří základ, se kterým se dobře pracuje. Propečené řízky jsou měkoučké a šťavnaté. Nejspíš i proto si získaly takovou oblibu.
Holandský řízek podáváme nejčastěji s jemnou bramborovou kaší. Doplníme ho čerstvou zelenou petrželkou a sterilovanými okurkami. Talíře dozdobíme barevnou zeleninovou oblohou

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky