Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandský řízek podle ČSN: Připravte si s námi nestárnoucí obědovou klasiku
Zdroj: Toprecepty

Holandský řízek je evergreenem našich (nejen) víkendových obědů. Setkat se s ním můžete v nejrůznějších podobách, kdy se některé značně liší od původní verze. Připravte si s námi holandský řízek podle norem ČSN.

Smažený sekaný řízek se sýrem, jinak také holandský řízek či holanďák - pod všemi těmito názvy se skrývá jeden a ten samý pokrm - chutný řízek z mletého vepřového masa obohacený o nastrouhaný sýr, který mu dodává na šťavnatosti.

Jak připravit holandský řízek podle ČSN

Na 4 porce holandských řízků si připravte: 480 g vepřového bůčku s kůží, 120 g tvrdého sýru, sůl, mletý pepř, petrželovou nať či pažitku, 1 vejce a 60 ml mléka. Na obalení potřebujete hladkou mouku, vejce, mléko, strouhanku a dále tuk ke smažení.

  1. Bůček opláchněte, zbavte kůže a pomelte - odstranění kůže není nezbytně nutné, jen je potřeba počítat s tučnějším pokrmem.
  2. Maso jemně osolte a opepřete, přidejte vejce rozšlehané v mléku, nasekanou petržel či pažitku a nastrouhaný sýr.
  3. Směs pečlivě propracujte a uložte do lednice odpočinout - stačí na hodinu.
  4. Z chladné směsi tvarujte 7–10 mm silné řízky oválného tvaru, které následně obalujte v trojobalu podle vašich zvyklostí.
  5. Nakonec řízky usmažte v horkém tuku dozlatova z obou stran.

K holandským řízkům se skvěle hodí různě upravené brambory, zeleninové saláty, ale také bramborový salát. Pokrm lze doplnit i kyselými okurkami nebo červenou řepou. Připravíte si holandské řízky podle ČSN nebo podle názorného videa?

Komentáře

Další tipy a triky