Holandský sýrový salát podle ČSN: Tato retro pochoutka patří do bufetového papíru
Dávno je ta tam doba, kdy se muselo vařit podle norem a my tak měli jistotu, že pokrmy jsou kvalitně zpracovány a nám nehrozí po konzumaci žádné zdravotní obtíže. Připravte si podle nich holandský sýrový salát.
Potravinářské normy ČSN byly vydávány v podobě knih s recepturami. Ty určovaly suroviny, postupy i servírování jednotlivých pokrmů - jak studených, tak teplých. Holandský sýrový salát je pochoutkou neodmyslitelně spjatou s tehdejšími bufety.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit holandský sýrový salát podle ČSN
Na 1 kg holandského salátu potřebujete následující ingredience: 200g tvrdého sýru (nejlépe goudy), 200 g měkkého salámu, 100 g sterilované papriky, 6 kusů vařených vajec, 200 g majonézy, 50 g kečupu, citrónovou šťávu a sůl na dochucení.
- Oloupaný salám a sýr nakrájejte na tenké, pravidelné nudličky (případně kostičky), uvařená vejce nakrájejte na kostičky nebo plátky.
- Scezené a vykapané nudličky papriky přidejte do mísy se salámem, sýrem a vejci.
- Majonézu smíchejte s kečupem a dochuťte citrónovou šťávou a solí.
- Salát zalijte vzniklou zálivkou a jemně promíchejte. Pečlivě ho zakryjte a nechte do druhého dne odležet v lednici.
- Před servírováním salát ještě jednou ochutnejte, případně dochuťte. Poté servírujte dozdobený čtvrtkami uvařených vajec a posypaný najemno nasekanou petrželovou natí nebo pažitkou. Nechutnější je s čerstvými domácími rohlíky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Holandský salát má jemně růžovou barvu v důsledku obsahu kečupu v zálivce a chuť jemně nakyslou po sterilovaných paprikách a citrónové šťávě. Podávat ho můžete s čerstvým pečivem, ale také na chlebíčcích či jako součást pestrých obložených mís.
čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Tatarka podle ČSN musela obsahovat víno: Příprava je jednoduchá a výsledek zachutná víc než kupovaná omáčka
Rychlé večeře od polévek a toustů až po saláty a pomazánky
Klasická socialistická smaženka jako ze starých bufetů: Chleby obložené vaječnými řízky si můžete připravit podle ČSN
Komentáře