Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandský sýrový salát podle ČSN: Tato retro pochoutka patří do bufetového papíru
Zdroj: Toprecepty

Dávno je ta tam doba, kdy se muselo vařit podle norem a my tak měli jistotu, že pokrmy jsou kvalitně zpracovány a nám nehrozí po konzumaci žádné zdravotní obtíže. Připravte si podle nich holandský sýrový salát.

Potravinářské normy ČSN byly vydávány v podobě knih s recepturami. Ty určovaly suroviny, postupy i servírování jednotlivých pokrmů - jak studených, tak teplých. Holandský sýrový salát je pochoutkou neodmyslitelně spjatou s tehdejšími bufety.

Jak připravit holandský sýrový salát podle ČSN

Na 1 kg holandského salátu potřebujete následující ingredience: 200g tvrdého sýru (nejlépe goudy), 200 g měkkého salámu, 100 g sterilované papriky, 6 kusů vařených vajec, 200 g majonézy, 50 g kečupu, citrónovou šťávu a sůl na dochucení.

  1. Oloupaný salám a sýr nakrájejte na tenké, pravidelné nudličky (případně kostičky), uvařená vejce nakrájejte na kostičky nebo plátky.
  2. Scezené a vykapané nudličky papriky přidejte do mísy se salámem, sýrem a vejci.
  3. Majonézu smíchejte s kečupem a dochuťte citrónovou šťávou a solí.
  4. Salát zalijte vzniklou zálivkou a jemně promíchejte. Pečlivě ho zakryjte a nechte do druhého dne odležet v lednici.
  5. Před servírováním salát ještě jednou ochutnejte, případně dochuťte. Poté servírujte dozdobený čtvrtkami uvařených vajec a posypaný najemno nasekanou petrželovou natí nebo pažitkou. Nechutnější je s čerstvými domácími rohlíky.

Holandský salát má jemně růžovou barvu v důsledku obsahu kečupu v zálivce a chuť jemně nakyslou po sterilovaných paprikách a citrónové šťávě. Podávat ho můžete s čerstvým pečivem, ale také na chlebíčcích či jako součást pestrých obložených mís.

čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky