Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hořčice je ostrá dochucovací pasta okrové až oranžovohnědé barvy, která se připravuje umletím hořčičných semínek a vody spolu s octem, solí, cukrem, mletým kořením a olejem. Používá se do mnoha pokrmů.

Kořeněná hořčice se používala jako dochucovadlo k masu už před mnoha stovkami let. Postupem doby u nás také zdomácněla a nyní se vyrábí a používá mnoho druhů hořčice, bez kterých si nedokážeme představit marinádu, majonézu ani salát.

Kalendář Celý kalendář

Jaké jsou základní druhy hořčice

Můžeme připravit hořčici jemnou nebo hrubozrnnou ve 3 variantách:

  • Plnotučná hořčice se vyrábí z jemně mletých semen neodtučněné hořčice bílé a má dané přísné limity pro obsah sušiny, cukru, tuku a octa.
  • Dijonská hořčice je vyrobená z tmavých hořčičných semínek a je ochucená bílým vínem a nekvašenou šťávou z vinných hroznů.
  • Kremžská hořčice obsahuje větší množství hrubě drcených semen hořčice černé. Má ostrou, palčivou a přitom nasládlou chuť.

Kam použít hořčici 

Hořčice se hojně používá do omáček k dušenému masu, do marinád a dipů. Je součástí majonéz a zálivek do salátů. Podává se jako dochucovadlo ve stáncích rychlého občerstvení k masu, uzeninám, klobásám a hranolkům. Bez hořčice si neumíme představit hot dog ani hamburger, ovar ani domácí slaninu.

Některá dochucovadla nazýváme hořčicí, i když neobsahují hořčičná semena. Jsou to různé zeleninové směsi (cuketa, dýně, papriky, rajčata) nebo směsi zeleniny a koření smíchané se základními druhy hořčice.

Komentáře

Další tipy a triky