Slyšeli jste už o houbové drti? Jedná se o lahodné koření, které dodá bramboračce správný šmrnc
Houbové koření běžně seženete v obchodech. Jedná se o směs majoránky, kmínu a sušených hub. Věděli jste ale, že si houbovou drť můžete vyrobit i z vlastnoručně nasbíraných hub v lese? Vyzkoušejte čtenáři oblíbený recept a už nebudete muset utrácet za kupované koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výhody využití houbové drtě
Ani odpůrcům hub by nemuselo vadit doma připravené houbové koření tzv. houbová drť. Díky ní, dodáte pokrmům typickou chuť lesních hub, ale vyhnete se kouskům, které nejsou v jídle žádoucí. Houbová drť je skvělá i v případě, že nemáte dostatek místa pro uchování sušených nebo mražených hříbků či jiných hub z lesa. Směs se skladuje v uzavíratelné sklenici při pokojové teplotě, proto vám houby v mrazáku nebudou zabírat místo. Tímto způsobem snadno zpracujete větší množství hub, pokud jste měli to štěstí a donesli jste si z lesa plné koše.
Jak na výrobu houbového koření
Výroba houbové drtě není vůbec složitá. Nejnáročnější část je najít v lese zdravé houby, které lze usušit. Ne každá houba se totiž hodí na sušení. Pokud jste našli dostatečné množství hub, očistěte je, pokrájejte na plátky a usušte podle svých zvyklostí. Někdo k sušení využívá sluneční svit a jiný suší houby v sušičce. Správně usušené houby poznáte tak, že chrastí. Poté co máte nasušeno vložte houby do hmoždíře, mixéru či drtiče a rozmělněte je na drť. Houbovou drť lze použít podle chuti do polévek, omáček, pomazánek či do rizota. Rozdrcené houby uchovávejte v suchu, v čisté a dobře těsnící sklenici. Takto by vám měly vydržet bez problémů celý rok.
Tip: Do rozdrcené směsi můžete přidat i kmín, sušenou petržel či majoránku. My raději necháváme houbovou směs bez koření a přidáme ho teprve až při vaření.
Bramboračka jako od babičky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Komentáře