Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slyšeli jste už o houbové drti? Jedná se o lahodné koření, které dodá bramboračce správný šmrnc
Zdroj: TopRecepty.cz

Houbové koření běžně seženete v obchodech. Jedná se o směs majoránky, kmínu a sušených hub. Věděli jste ale, že si houbovou drť můžete vyrobit i z vlastnoručně nasbíraných hub v lese? Vyzkoušejte čtenáři oblíbený recept a už nebudete muset utrácet za kupované koření.

Houbová drť nebo také houbový prášek je aromatické koření, kterým okořeníte spoustu jídel a dodáte jim lahodnou chuť. Mnoho lidí nejí houby jenom z důvodu konzistence, kterou po vaření získají. Slizké a gumovité kousky hub vybírají z polévek a dalších jídel a přicházejí tak o výbornou chuť, kterou ale díky nim pokrmy získávají. Taková staročeská bramboračka by bez hub určitě nechutnala tak, jak ji znáte od našich babiček.

Výhody využití houbové drtě

Ani odpůrcům hub by nemuselo vadit doma připravené houbové koření tzv. houbová drť. Díky ní, dodáte pokrmům typickou chuť lesních hub, ale vyhnete se kouskům, které nejsou v jídle  žádoucí.  Houbová drť je skvělá i v případě, že nemáte dostatek místa pro uchování sušených nebo mražených hříbků či jiných hub z lesa. Směs se skladuje v uzavíratelné sklenici při pokojové teplotě, proto vám houby v mrazáku nebudou zabírat místo. Tímto způsobem snadno zpracujete větší množství hub, pokud jste měli to štěstí a donesli jste si z lesa plné koše.

Jak na výrobu houbového koření

Výroba houbové drtě není vůbec složitá. Nejnáročnější část je najít v lese zdravé houby, které lze usušit. Ne každá houba se totiž hodí na sušení. Pokud jste našli dostatečné množství hub, očistěte je, pokrájejte na plátky a usušte podle svých zvyklostí. Někdo k sušení využívá sluneční svit a jiný suší houby v sušičce. Správně usušené houby poznáte tak, že chrastí. Poté co máte nasušeno vložte houby do hmoždíře, mixéru či drtiče a rozmělněte je na drť. Houbovou drť lze použít podle chuti do polévek, omáček, pomazánek či do rizota. Rozdrcené houby uchovávejte v suchu, v čisté a dobře těsnící sklenici. Takto by vám měly vydržet bez problémů celý rok.

Tip: Do rozdrcené směsi můžete přidat i kmín, sušenou petržel či majoránku. My raději necháváme houbovou směs bez koření a přidáme ho teprve až při vaření.

Bramboračka jako od babičky

Hutná horká polévka, která je provoněná majoránkou a lesními houbami, zahřeje hlavně v chladných měsících. Jak si ji připravit vám ukáže náš video-recept. Můžete do ní rovnou, místo hub, použít svoji vlastnoručně vyrobenou houbovou drť.

 

Komentáře

Další tipy a triky