Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbám naši předkové říkali „maso lesa“ a mnoho houbových jídel můžeme připravit „à la maso“. Tak známe houbové omáčky, houbový guláš, houby na paprice, houby jako ovar nebo třeba houbové škvarky.

Houby samy o sobě nejsou kaloricky vydatné, ale obsahují nezanedbatelné množství bílkovin a vlákniny, proto se v šetrné úpravě uplatní i v redukční dietě. Jsou velmi variabilní, takže můžeme spolehlivě kombinovat různá ochucení od cibule a česneku, přes koření až po bylinky nebo zeleninu. Jejich chuť zjemní smetana. Houby sbírali a vařili naši předkové odedávna, mnoho houbových receptů si předávají generace mezi sebou. 

Houbové polévky

Houbové polévky jsou rychlé a voňavé. Vévodí asi ty krémové, ale i bramboračka s houbami určitě potěší. Zřejmě nejznámější je kulajda, smetanově jemná polévka s houbami a vejcem, ochucená koprem. Ale i mnohé její variace jsou chutné.

Houbové svačiny a chuťovky

V různých pomazánkách nebo salátech se uplatní minutkové úpravy čerstvých hub, stejně jako houby sterilované, záleží jen na chuti. Také houbové škvarečky nebo houby upravené jako ovar jistě budou chutnat.

Houbové omáčky

Smetanová omáčka z hub je jeden z nejchutnějších houbových pokrmů. Také můžeme připravit houby na paprice nebo houbový guláš. Někdy houby tvoří hlavní ingredienci, ale mohou i doplňovat masový pokrm.

Maso na houbách

Na houbách můžeme připravit všechny druhy masa, od hovězího nebo zvěřiny přes vepřové až po drůbeží nebo rybí. Maso totiž přijímá houbovou chuť velmi ochotně. Výsledkem bude výborný oběd, často sváteční. Většinu úprav tvoří pečení nebo dušení.

Smažené a pečené houby

Houbový pekáček je báječné voňavé jídlo, které připravíme, pokud hub najdeme opravdu hodně. Stejně tak jsou oblíbené houbové řízečky nebo houby jen tak na másle a kmínu. Ani různé houbové placičky nejsou složité a dokážou zpestřit jídelníček.

Lidové pokrmy z hub

Lidovým receptům vévodí houbová smaženice, různé polévky, nákypy a houby upravené s obilovinami. Mnohé z nich patří k vánočním pokrmům, ale nic nám nebrání si třeba kubu připravit v létě z čerstvých hub.

Zapečené pokrmy s houbami

Těstoviny, různé obiloviny nebo brambory zapečené s houbami jsou často jednoduchým obědem v houbařské sezóně. Houby vše velmi dobře ochutí. Skvělé jsou doplněné ještě zeleninou nebo bylinkami.

Zavařené houby

Přebytky hub se snažíme uchovat až do příští sezóny, i když opravdoví znalci chodí na houby celoročně. Houby zpravidla sušíme nebo mrazíme, můžeme je zavařit v octě, tuku, vlastní šťávě nebo z nich připravit vynikající sypké i tekuté koření.

Tak až začnou houby růst, hlavně dejte pozor, abyste nasbírali a snědli jen to, co opravdu dobře znáte. Začátečníkům možná pomůže videorecept na houbovou omáčku. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář