Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přinesli jste z lesa košík hub a potřebujete rychle připravit něco dobrého k jídlu? Houbaři se většinou nejvíce těší na smaženici. Její příprava je velmi jednoduchá a poměrně rychlá. Houby během smažení výrazně sníží objem a získají báječnou chuť. K houbové smaženici je nejlepší obyčejný chleba.

Do smaženice můžete použít více druhů hub, ale důležité je, abyste všechny bezpečně znali. Zvlášť chutná je smaženice z hřibovitých hub (pravé hříbky, suchohřiby, babky). Použít můžete i jiné houby, výborné jsou různé kombinace.

  • Houby zpracujte co nejdříve po příchodu z lesa, protože jejich kvalita jinak brzy klesá, některé druhy jsou velmi náchylné k plesnivění.
  • Opatrní buďte na správné zacházení s houbami - nikdy je nepřenášejte v igelitových sáčcích, aby nedošlo k jejich zapaření a znehodnocení.
  • K jídlu nejsou vhodné ani houby staré, červivé nebo rozměklé.
  • Houby, které nemůžete hned zpracovat, rozložte a jejich nožky nakrojte
  • Můžete je také zmrazit pro pozdější využití nebo dát sušit do elektrické domácí sušičky.

Jak udělat houbovou smaženici

Příprava smaženice je jednoduchá, jedná se o tradiční jídlo, které si mnozí houbaři chystají hned po příchodu z lesa.

  1. Houby nejprve zbavte všech nečistot, někteří houbaři je pak rychle oplachují, jiní je hned tepelně upravují. Pokud je budete oplachovat, pracujte svižně, protože houby (zvlášť některé druhy) mají tendenci rychle nasáknout vodu.
  2. Na tuku zpěňte nakrájenou cibuli a po chvíli k ní přidejte pokrájené houby. Často se rovnou přidává kmín. Pokud jsou houby velmi suché, trochu je podlijte vodou.
  3. Tip 1: Cibuli můžete vynechat, protože houby budou mít výbornou chuť i samotné.
  4. Houby duste asi 10 minut při mírné teplotě, teprve pak je osolte. Přidat můžete i utřený česnek, pokud vám jeho chuť k houbám vyhovuje.
  5. Po chvíli ještě přidejte rozšlehaná a lehce osolená vajíčka. Za stálého míchání smažte až do té doby, kdy se vejce srazí.
  6. Tip 2: Stejně jako do smaženice není nutná cibule, tak nejsou nutná ani vajíčka. Pokud je váš úlovek z lesa dostatečná velký, nemusíte ho nastavovat vejci ani krupicí.
  7. Smaženici podávejte co nejdříve po usmažení. Můžete ji podle možnosti dozdobit zeleninou. Nejvhodnější přílohou je krajíc obyčejného chleba

Podívejte se na videorecept, který vás naučí připravit báječnou houbovou smaženici. Chuť si můžete doladit podle svých představ.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky