Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Zdroj: Toprecepty.cz

Hlavní houbařská sezona je v létě a na podzim, i když znalci sbírají čerstvé houby po celý rok. Zdecimované smrkové lesy sice leckde úrodu nevydají, ale houby rostoucí pod listnáči mají šanci, pokud dost prší a je přiměřeně teplo.

Sbíráme jen prověřené druhy, které důvěrně známe, a zacházíme s nimi tak, aby nás po požití nečekaly zdravotní potíže. O tom, jak sbírat, sušit a mrazit houby pojednává náš další článek.

Nejběžnějším jídlem z hub bývá klasická houbová smaženice, na kterou stačí jen houby a vejce. I když je to jídlo velmi jednoduché, začátečníci občas tápou, jak dlouho houby dusit a jak smaženici vlastně udělat.

Jak dusit houby

Houby očistíme, nakrájíme, krátce propláchneme a vložíme do hrnce na rozehřátý tuk (máslo, sádlo, olej), osolíme a okmínujeme, trochu osmahneme, můžeme předem nechat zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Díky soli houby brzy pustí šťávu a pokud jsou sušší, pomůže podlití vodou. Pod pokličkou při mírné teplotě houby dusíme asi 20 minut, hlídáme je a případně dolijeme horkou vodu. Po ochutnání by houby neměly "vrzat" mezi zuby. Přebytečnou vodu vyvaříme už bez pokličky, nesléváme, protože bychom se tím připravili o chuť. Takto podušené houby můžeme využít do řady houbových receptů (např. omáčky, zapečené těstoviny). Při přípravě smaženice houby zalijeme vejci a ještě smažíme, dokud vejce nezhoustnou. 

Naše babičky uměly i z mála nasbíraných hub nasytit celou rodinu tak, že do napůl podušených hub přisypaly pšeničnou krupici, čímž vznikla jakási houbová kaše a tu teprve zahustily vejci. Můžete někdy zkusit a porovnat, která smaženice vám chutná více. Místo krupice zkuste dát ovesné vločky, jáhly nebo jiné obiloviny.

 

Komentáře

ha.vavrova@gmail.com: Děkujeme za tip od babičky!

Já přidávám do smaženice pred vajíčky ještě trošku strouhanky. Tak to dělala už moje babička, ročník 1878! Vsákne přebytečnou vodu a sliz z hub. Ještě chvíli podusim a nakonec přidám vejce. Pozor, strouhankou jen zaprášit, aby z toho nebyla kaše :-D

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky