Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základem pikantních pomazánek z našeho výběru jsou kromě zeleniny také houby. A jaké houby jsou nejvhodnější? To záleží na vašich možnostech. Výborné jsou pomazánky z lesních i koupených hub, použít můžete hřibovité houby, žampióny i bedly.

Cuketové pikantní pomazánky na topinky jsou velmi populární a oblíbené, ale ne každý ví, že podobné směsi lze připravit také z hub. Postup přípravy je obdobný a nemusíte se bát trochu experimentovat. Cibule nebo pórek, paprikyrajčata jsou často používanou možností na doplnění oblíbených hub.

Houbová směs na topinky

Příkladem houbových pomazánek je ostrá směs z bedel. Postup přípravy není složitý:

  1. Na základní dávku pomazánky potřebujete 2 větší hlavy bedel, cibuli, česnek, rajčata (čerstvá i sušená naložená v oleji). Dále si připravte hořčici, Harrisu, sójovou omáčku, olivový olej, sůl a pepř.
  2. Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte nakrájené bedly, rajčata a česnek
  3. Podlijte trochou vody a duste, dokud se voda nevyvaří.
  4. Pak přidejte hořčici, Harrisu a sójovou omáčku, aby směs získala tu správně výraznou chuť. A rozhodně ji ještě posolte a opepřete.
  5. Hotová směs je výborná teplá i studená, výborně se hodí na opečené topinky, potřené česnekem.
  6. Tip: Topinku s pomazánkou můžete ještě posypat strouhaným sýrem a ozdobit čerstvou zeleninou - plátkem rajčete nebo cibule, proužkem papriky, bazalkou nebo naťovou petrželí.
Použít můžete i jiné houby než bedly, inspiraci najdete v dalších receptech z našeho receptáře. Důležité je, abyste použité houby bezpečně znali a spotřebovali je co nejdříve po příchodu z lesa. Vhodné jsou i houby mražené, případně sušené. Z čerstvých hub jsou ale pomazánky nejchutnější. Podívejte se také, jak udělat bedlovou paštiku. Paštika je vhodná k mazání na čerstvé pečivo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky