Houby 5x a pokaždé jinak: Máme pro vás výběr smažených houbových jídel
Houbám se někdy přezdívá "maso chudých", ale pravdou je, že jídla z nich mohou leckdy chutnat opravdu luxusně. Však se také nadšení houbaři radují, když si domů donesou pořádnou úrodu těchto lesních pokladů. Přitom každý druh hub chutná úplně jinak a hodí se do nějakých jídel více, do jiných méně. Inspirace na zpracování je v našem receptáři dostatek, ale tentokrát jsme pro vás vybrali tipy na řízky, placičky, karbanátky a sekanou.
Řízky na různé způsoby se hodí na všední i sváteční příležitosti. Kromě těch z masa, sýra a některých druhů zeleniny jsou oblíbené i houbové. Ať už do nich použijeme hříbky, žampiony nebo bedly, pokaždé to bude dobrota. Kromě klasických řízků doporučujeme i houby obalované v těstíčku, nejrůznější houbové placičky, vydatné houbové karbanátky a houbovou sekanou pečenou na plechu nebo v remosce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Houbové placičky
Houby nejprve nakrájíme nadrobno a podusíme na tuku. Do misky dáme základní suroviny na placičky podle zvoleného receptu (obvykle vejce, strouhanku, mouku, sůl, koření) a vše promícháme. Přidáme podušené vychladlé houby a ze směsi nabíráme lžící hromádky, které rozprostřeme na pánev s rozpáleným tukem. Placičky upečeme po obou stranách pěkně dozlatova.
Houbové karbanátky
Karbanátky se dají připravit na mnoho způsobů a z různých kombinací surovin.
- Důležité je, aby vše dobře drželo pohromadě a při smažení se nerozpadalo. Proti rychlým a jednoduchým placičkám jsou karbanátky pracnější, ale když se povedou, stojí to za to.
- Pro dobrou soudržnost a konzistenci do nich přidáváme vejce a strouhanku, někdy navlhčené rohlíky, zeleninu (např. kapustu) a předem uvařené luštěniny (sója, cizrna, fazole, čočka), mleté maso, strouhaný sýr, obiloviny (např. ovesné vločky). Některé suroviny (zeleninu, luštěniny) můžeme rozmixovat.
- To vše doplníme houbami dušenými na tuku (někdy i na cibulce), směs dobře ochutíme (koření, třený česnek) a promícháme. Podle některých receptů i houby rozmixujeme.
- Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které můžeme ještě obalit v trojobalu nebo jen ve strouhance.
- Smažíme je na pánvi nebo pečeme v troubě.
Tip: Dušené a ochucené houby mohou být pouze náplní karbanátků, máme pro vás netradiční recept.
Houbové řízky
Mezi nejoblíbenější houbové řízky patří bedlové, žampiónové a hřibové. K balení v trojobalu se hodí také růžovky a holubinky. Připravíme si pevné kloboučky a nakrájíme je na řezy nebo poloviny (čtvrtky). Řízky z hub, stejně jako jiné řízky, balíme v klasickém trojobalu (mouka, rozšlehaná vejce, strouhanka). Houby před balením lze dochutit kořením (např. pýchavky) a rozšlehaná vejce posolíme.
Houby v těstíčku
Balení hub do těstíček je rychlejší než zdlouhavé balení do trojobalu. U přípravy těstíček zapojíme svou fantazii, není třeba je mít pokaždé úplně stejná. Potřebujeme do nich mouku a vejce, doplníme je vhodným kořením. Zvlášť oblíbená jsou těstíčka se strouhaným sýrem, používáme nejčastěji eidam.
Houbová sekaná
Ze všech vybraných postupů je tento nejrychlejší. Do sekané použijeme obdobné suroviny jako do karbanátků, vždy podle konkrétního receptu. Pro ještě lepší chuť a konzistenci lze přidat strouhaný sýr. Všechny suroviny dobře promícháme a ze směsi vytvoříme šišku nebo ji v nižší vrstvě rozložíme po celém plechu. V troubě upečeme dozlatova a podáváme buď hned po upečení nebo až po vychladnutí.
Co podávat k houbám
Komentáře