Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedním z výborných houbových jídel je guláš. Houbám se říká "maso lesa" a snadno zvládnou ochutit mnoho pokrmů, aniž bychom v nich maso postrádali. Oproti hovězímu guláši je ten houbový jednoduchý a rychlý.

Na houbový guláš nemusí být jen směs hřibovitých hub, podobnou službu udělají i masák růžovka, žampiony, hlíva nebo václavky. Právě václavky jsou na guláš vhodné, bývá jich velké množství a jejich delší dušení je nutné, aby byly stravitelnější.

Jak uvařit houbový guláš

Postup je podobný jako u masa, zvládne to každý.

  • Houby očistěte a pokrájejte na kousky. Krátce propláchněte vodou a nechte okapat.
  • Na tuku osmažte nakrájenou cibuli do červena.
  • Přidejte mletou papriku (můžete přidat i trochu pálivé), kmín, houby a tuto směs osmahněte. Pozor na připálení papriky, aby nezhořkla.
  • Osolte a trochu podlijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu.
  • Na mírnějším ohni duste do změknutí (asi 20–25 minut), občas zamíchejte, aby se houby nepřipálily.
  • Houby jsou uvařené, jakmile při skousnutí nevržou mezi zuby a nejsou příliš tuhé.
  • Pokud je třeba, zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě, jíškou nebo chlebem. Guláš s moukou je nutné ještě důkladně provařit (alespoň 15 minut).
  • Dochuťte třeným česnekem, pepřem, případně majoránkou.
Začátečníkům pomůže názorný videorecept na jednoduchý houbový guláš:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky