Houbový guláš byl oblíbeným jídlem našich babiček. Naučte se ho spolu s námi
Jedním z výborných houbových jídel je guláš. Houbám se říká "maso lesa" a snadno zvládnou ochutit mnoho pokrmů, aniž bychom v nich maso postrádali. Oproti hovězímu guláši je ten houbový jednoduchý a rychlý.
Na houbový guláš nemusí být jen směs hřibovitých hub, podobnou službu udělají i masák růžovka, žampiony, hlíva nebo václavky. Právě václavky jsou na guláš vhodné, bývá jich velké množství a jejich delší dušení je nutné, aby byly stravitelnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit houbový guláš
Postup je podobný jako u masa, zvládne to každý.
- Houby očistěte a pokrájejte na kousky. Krátce propláchněte vodou a nechte okapat.
- Na tuku osmažte nakrájenou cibuli do červena.
- Přidejte mletou papriku (můžete přidat i trochu pálivé), kmín, houby a tuto směs osmahněte. Pozor na připálení papriky, aby nezhořkla.
- Osolte a trochu podlijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu.
- Na mírnějším ohni duste do změknutí (asi 20–25 minut), občas zamíchejte, aby se houby nepřipálily.
- Houby jsou uvařené, jakmile při skousnutí nevržou mezi zuby a nejsou příliš tuhé.
- Pokud je třeba, zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě, jíškou nebo chlebem. Guláš s moukou je nutné ještě důkladně provařit (alespoň 15 minut).
- Dochuťte třeným česnekem, pepřem, případně majoránkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak a s čím podávat guláš? Poradíme 5 nejoblíbenějších příloh. Kterou si vyberete?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Komentáře