Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stačí několik pravých hříbků a báječné dochucovadlo si připravíte na celou zimu. Použít můžete i jiné houby, ale praváky jsou bezkonkurenční. Poradíme, jak dochucovadlo připravit, vaše jídla s ním získají výtečnou chuť, a bramboračky - ty se stanou vyhlášenou dobrotou.

Pokud jste si z lesa donesli pěkný úlovek, část hub můžete usušit na zimu. Sušené houby používejte jako čerstvé, jen je předem alespoň na půl hodiny namočte do studené vody. Každému ale houby v jídle nechutnají. Vadí vám jejich konzistence? V tom případě pro vás máme vhodné řešení.

Jak připravit houbový prášek

Postup je velmi snadný:

  1. Potřebujete pouze houby, nic dalšího není potřeba. Houby očistěte a usušte.
  2. Ideální je sušení v elektrické sušičce, kvalitní sušička houby krásně vysuší, Vyrobit z nich houbový prášek - to už pak bude hračka. 
  3. Dobře usušené houby musí šustit, při manipulaci s nimi se snadno kousky lámou.
  4. Usušené houby vkládejte po částech do mixéru a umixujte na jemný prášek. Případné drobné kousky můžete ještě prosít, ale není to nutné.
  5. Houbový prášek buď rovnou nasypte do perfektně suché skleničky se šroubovacím víčkem, nebo ještě smíchejte se solí, drceným kmínem či jiným kořením, a pak teprve uložte do skleničky.
  6. Houbový prášek je velmi trvanlivý, vydrží bez problémů celý rok. Důležité je, aby byl z perfektně suchých hub a aby sklenička s práškem byla pevně uzavřená. K houbovému prášku se nesmí dostat vlhkost
  7. A k čemu se houbový prášek hodí? Můžete ho přidávat do polévek, omáček, pod maso, do zapékaných jídel, sekané a do karbanátků. Jistě vás napadnou i další možnosti. Pro ochucení stačí přidat jen velmi malé množství prášku.
  8. Na houbový prášek použijte houby, které máte rádi. Báječné jsou pravé hříbky a další hřibovité houby.
  9. Velkou výhodou je skladnost tohoto koření. Houby po rozmixování výrazně zmenší objem - nezabírají místo v mrazničce a nemusíte je zavářet.
  10. Tip: Houbový prášek si můžete v průběhu roku vyrábět ze sušených hub opakovaně. Je-li třeba, tak před mixováním vždy nejprve houby krátce přesušte.
Před sušením je houby potřeba nakrájet, s postupem vám pomůže následující video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky