Houbový prášek: S tímto jednoduchým dochucovadlem získají vaše jídla nový rozměr
Stačí několik pravých hříbků a báječné dochucovadlo si připravíte na celou zimu. Použít můžete i jiné houby, ale praváky jsou bezkonkurenční. Poradíme, jak dochucovadlo připravit, vaše jídla s ním získají výtečnou chuť, a bramboračky - ty se stanou vyhlášenou dobrotou.
Pokud jste si z lesa donesli pěkný úlovek, část hub můžete usušit na zimu. Sušené houby používejte jako čerstvé, jen je předem alespoň na půl hodiny namočte do studené vody. Každému ale houby v jídle nechutnají. Vadí vám jejich konzistence? V tom případě pro vás máme vhodné řešení.
Jak připravit houbový prášek
Postup je velmi snadný:
- Potřebujete pouze houby, nic dalšího není potřeba. Houby očistěte a usušte.
- Ideální je sušení v elektrické sušičce, kvalitní sušička houby krásně vysuší, Vyrobit z nich houbový prášek - to už pak bude hračka.
- Dobře usušené houby musí šustit, při manipulaci s nimi se snadno kousky lámou.
- Usušené houby vkládejte po částech do mixéru a umixujte na jemný prášek. Případné drobné kousky můžete ještě prosít, ale není to nutné.
- Houbový prášek buď rovnou nasypte do perfektně suché skleničky se šroubovacím víčkem, nebo ještě smíchejte se solí, drceným kmínem či jiným kořením, a pak teprve uložte do skleničky.
- Houbový prášek je velmi trvanlivý, vydrží bez problémů celý rok. Důležité je, aby byl z perfektně suchých hub a aby sklenička s práškem byla pevně uzavřená. K houbovému prášku se nesmí dostat vlhkost.
- A k čemu se houbový prášek hodí? Můžete ho přidávat do polévek, omáček, pod maso, do zapékaných jídel, sekané a do karbanátků. Jistě vás napadnou i další možnosti. Pro ochucení stačí přidat jen velmi malé množství prášku.
- Na houbový prášek použijte houby, které máte rádi. Báječné jsou pravé hříbky a další hřibovité houby.
- Velkou výhodou je skladnost tohoto koření. Houby po rozmixování výrazně zmenší objem - nezabírají místo v mrazničce a nemusíte je zavářet.
- Tip: Houbový prášek si můžete v průběhu roku vyrábět ze sušených hub opakovaně. Je-li třeba, tak před mixováním vždy nejprve houby krátce přesušte.
Před sušením je houby potřeba nakrájet, s postupem vám poradí názorné video.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše a rychle nakrájet houby. Video vás naučí báječnou vychytávku
Houbový prášek je výborný k dochucování pokrmů. Poradíme, jak ho snadno připravit a uchovat
Houbové koření ze sušených bedel: Vynikající dochucovadlo se hodí do polévek, omáček nebo do houbového kuby
Komentáře