Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme pod maso nebo do houbových pokrmů stejně jako houby čerstvé. Poradíme, jak je připravit ke sterilaci a jak při ní postupovat, aby se nám povedla a houby byly trvanlivé.
Houby ve vlastní šťávě se sterilují opakovanou sterilací podobně jako maso, protože obsahují mnoho bíĺkovin a jinak by brzy podléhaly zkáze. Opakovaná sterilace zajistí vyšší trvanlivost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit houby ke sterilaci
Omyté houby nakrájíme, osolíme a mírně podusíme ve šťávě, kterou po osolení pustily. Nedusíme moc dlouho (pouze až opadne pěna), aby nějaká šťáva zbyla.
Sterilování hub ve vlastní šťávě
Pak je nalijeme do připravených sklenic, uzavřeme a sterilujeme 90 minut při varu vodní lázně, necháme v teplé místnosti a po 24 hodinách znovu sklenice sterilujeme 90 minut při varu vodní lázně.
Vychladlé skladujeme při teplotách nižších než 15 °C.
Jak připravit houbovou omáčku z pomazánkového másla
A jaké jsou další možnosti konzervace hub?
Konzervování hub ve vlastní šťávě je jednou z více možností. Vyzkoušet můžeme i další osvědčené postupy:
- Konzervaci hub v soli popisuje další článek.
- Jak sušit houby jsme též psali v jiném článku.
- Oblíbenou možností je sterilovat houby v kyselém nebo sladkokyselém nálevu.
- A ještě zavařování hub v tuku - postup též známe nejspíš už od našich babiček.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Houby naložené v sádle nebo v soli: Dva tradiční způsoby, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
Komentáře