Kromě nakládání a sterilování hub v octě, tuku a vlastní šťávě je můžeme ještě naložit do soli. Poradíme, jak postupovat
Nakládání hub do soli je stará metoda jak uchovat potraviny, protože sůl je výborný konzervant. Houby naložené v soli mají delší trvanlivost, před použitím je raději propláchneme a s jejich výraznou slaností počítáme při ochucování pokrmů.
Houby v soli si uchovají přirozenou chuť i vůni, zárověň ztratí část vody. I s tím musíme počítat při přípravě pokrmů. Před upotřebením houby propláchneme a pak důkladně provaříme, protože jsme je nakládali syrové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naložit houby do soli
Do soli nakládáme jen tvrdé plodnice hříbků, křemenáčů, čirůvek, holubinek a dalších hub. Houby očistíme bez omývání a nakrájíme na menší kousky. Můžeme je nechat na slunci trochu zaschnout, potom je v míse promícháme se solí v poměru 200 g soli na 1 kg hub. Napěchujeme do sklenic, abychom vytlačili přebytečný vzduch. Po krátké době musí být povrch zaplaven šťávou, která se z hub uvolnila. Případně dolijeme hladinu zchladlou převařenou vodou.
Sklenice uzavřeme víčky a skladujeme v suchu, temnu a chladu. Naše šikovné uživatelky sterilují houby ve slaném nálevu, můžete to zkusit podle nich (viz výše).
Jak uvařit houbový guláš
A jaké jsou další možnosti konzervace hub?
Konzervování hub v tuku je jednou z více možností. Vyzkoušet můžeme i další osvědčené postupy:
- Jak sušit houby jsme též psali v jiném článku.
- Oblíbenou možností je sterilovat houby v kyselém nebo sladkokyselém nálevu.
- Zavařit houby ve vlastní šťávě je další možností.
- A ještě zavařování hub v tuku - postup též známe nejspíš už od našich babiček.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Houby sterilované v tuku si zachovají svou přírodní vůni i chuť. Poradíme, jak je bezpečně v tuku sterilovat
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře