Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kromě nakládání a sterilování hub v octě, tuku a vlastní šťávě je můžeme ještě naložit do soli. Poradíme, jak postupovat
Zdroj: Pixabay

Nakládání hub do soli je stará metoda jak uchovat potraviny, protože sůl je výborný konzervant. Houby naložené v soli mají delší trvanlivost, před použitím je raději propláchneme a s jejich výraznou slaností počítáme při ochucování pokrmů.

Houby v soli si uchovají přirozenou chuť i vůni, zárověň ztratí část vody. I s tím musíme počítat při přípravě pokrmů. Před upotřebením houby propláchneme a pak důkladně provaříme, protože jsme je nakládali syrové.

Jak naložit houby do soli

Do soli nakládáme jen tvrdé plodnice hříbků, křemenáčů, čirůvek, holubinek a dalších hub. Houby očistíme bez omývání a nakrájíme na menší kousky. Můžeme je nechat na slunci trochu zaschnout, potom je v míse promícháme se solí v poměru 200 g soli na 1 kg hub. Napěchujeme do sklenic, abychom vytlačili přebytečný vzduch. Po krátké době musí být povrch zaplaven šťávou, která se z hub uvolnila. Případně dolijeme hladinu zchladlou převařenou vodou.

Sklenice uzavřeme víčky a skladujeme v suchu, temnu a chladu. Naše šikovné uživatelky sterilují houby ve slaném nálevu, můžete to zkusit podle nich (viz výše).

Jak uvařit houbový guláš

A jaké jsou další možnosti konzervace hub?

Konzervování hub v tuku je jednou z více možností. Vyzkoušet můžeme i další osvědčené postupy:

  1. Jak sušit houby jsme též psali v jiném článku. 
  2. Oblíbenou možností je sterilovat houby v kyselém nebo sladkokyselém nálevu.
  3. Zavařit houby ve vlastní šťávě je další možností.
  4. A ještě zavařování hub v tuku - postup též známe nejspíš už od našich babiček.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky